Председателят на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова, зам.-председателят на

...
Председателят на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова, зам.-председателят на
Коментари Харесай

Пловдивския апелативен съд сред най-натоварените в страната,1990 дела са постъпили за година

Председателят на Върховния касационен съд арбитър Галина Захарова, зам.-председателят на Върховен касационен съд и началник на Гражданска гилдия арбитър Мими Фурнаджиева и зам.- ръководителят на Върховен касационен съд и началник на Наказателна гилдия арбитър Лада Паунова бяха посетители на общото заседание на съдиите от Апелативен съд – Пловдив. Участие в събранието взеха и ръководителите на окръжните съдилища в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.    
Прочетете още
Съдиите от Пловдивския апелативен съд са измежду най-натоварените  апелативни съдии в страната. Въпреки това, 78 на 100 от делата завършват в 3-месечен период. Над две трети от постъпилите каузи са цивилен, търговски и фирмени, а останалите - наказателни. Тези данни бяха изнесени от Магдалина Иванова – ръководител на Апелативен съд – Пловдив, в отчетния й отчет за 2023 година

В отчета е посочено, че макар натовареността на магистратите, тя не се е отразила на качеството на правораздаването.

„ Към  края на отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите -  7 незаети съдийски щата, отчасти попълвани с командироване на съдии от окръжните съдилища. Действителната натовареност на съдиите остава висока, като при сравнението с общите данни за апелативните съдилища в страната, Апелативен съд – Пловдив резервира досегашните челни позиции по индикаторите за натовареност по щат и действителна такава “, означи в отчета си арбитър Магдалина Иванова.

Средно месечната действителна натовареност по индикатора каузи за разглеждане се усилва на 7,38 броя на арбитър, а във връзка с свършените каузи тя е 6,40 броя на арбитър. 

През 2023 година общият брой на постъпилите каузи в Апелативен съд – Пловдив е 1990. От тях 590 бр. са били наказателни, 653 цивилен, 747 търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2023 година са в общ размер 2285 бр. Тези 2285 броя са общ брой от постъпилите, заварените производства и върнатите от горна инстанция за продължение на съдопроизводствените дейности. За цялата отчетна година съдиите от Апелативен съд – Пловдив са свършили общо  1980 бр. каузи.

В отчета е регистрирана и активността на шестте окръжни съдилища от правосъдния регион на Апелативен съд – Пловдив. В съпоставяне с останалите съдилища в страната от това равнище, в челната тройка по натовареност са окръжните съдилища в Пловдив, Хасково и Стара Загора. Направен е систематизиран разбор на работата и натовареността на съдиите от 27-те районни съдилища в апелативния регион.

  “Независимо от трендовете на повишение на натовареността и на фактическата и правна трудност на обсъжданите каузи, крайните резултати остават сигурни и то в горните граници на най-хубавите оценки, които могат да бъдат дадени за активността на този съд. Това демонстрира, че без значение от разтърсванията и в нашата система, и в обществото като цяло, съдът продължава да стои устойчиво на мястото си и да извършва функционалността си на поддръжник на законността ”, сподели ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова

Тя връчи на ръководителя на Апелативен съд – Пловдив арбитър Магдалина Иванова плакет на Върховния касационен съд и картина на кюстендилски художник.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР