Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук коментира във вторник, че

...
Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук коментира във вторник, че
Коментари Харесай

Украйна: 18 членки на НАТО подкрепят членството на Киев

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук разяснява във вторник, че 18 членки на НАТО поддържат кандидатурата на Киев за присъединение към Алианса, оповестяват РИА и " Укринформ ".

Говорейки пред шведските законодатели, Стефанчук означи, че участието в НАТО няма опция, отбелязвайки, че " 18 страни членки на НАТО към този момент са подкрепили със своите изказвания ", изразяващи желанието Украйна да стане част от организацията.

Според него Украйна дава да се разбере на целия свят, че за нея е доста значимо да бъде член на НАТО, защото това ще обезпечи гаранции за сигурност .

" По време на срещата с премиера на Швеция Улф Кристерсон обсъдихме продължаващата поддръжка на Швеция за Украйна и пътя ни към участие в Европейски Съюз ", сподели Стефанчук.

Той прикани шведското управление да обмисли опцията за прекачване на изтребители Gripen в Украйна .
 НАТО май трансформира Украйна в източноевропейски Израел
НАТО май трансформира Украйна в източноевропейски Израел

Полша играе съществена роля в плана

Стефанчук стартира работно посещаване в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция. " Веднага откакто президентът реализира съществени съглашения на равнище страни от Северна Европа, аз получих опция да стабилизирам тези съглашения и да подсигурявам избран резултат за Украйна на парламентарно равнище ", разяснява той.

По-специално, до момента в който бяхме в Норвегия, успяхме да се споразумеем за приемане на спомагателни NASAMS, повече MLRS, радари ARTHUR и други нужни системи .

Освен това Норвегия одобри исторически пакет за помощ , като сътвори механизъм за поддръжка на Украйна, който планува 75 милиарда норвежки крони. " Той ще работи през идващите пет години, т.е. по време на военното състояние и интервала на възобновяване. Това е приказен образец за поддръжка ".

Що се отнася до Дания , бяха водени договаряния за военна и финансова помощ на Украйна , както и поддръжка за възобновяване. " Но ми се коства, че най-важното нещо , което връщаме от тази страна, е съглашението, че Дания ще стартира да образова украински военни водачи на изтребители F-16 . Много добре знаем какво значи тази първа стъпка. Това значи, че единствено след няколко месеца ще приказваме за втора стъпка, която ще откри изцяло нашето предимство в небето, което ще ни помогне да затворим нашето небе ".
 Европейски Съюз към този момент образова украински водачи за F-16
Европейски Съюз към този момент образова украински водачи за F-16

До момента Съюзът е обезпечил военна помощ за 10 милиарда евро на Киев

Русия неотдавна предизвести, че присъединението на Украйна към Алианса може да докара до активиране член 5 от Вашингтонския контракт. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разяснява предходната седмица, че присъединението на Украйна към НАТО неизбежно ще докара до открит спор сред Москва и Алианса .

Медведев акцентира, че украинският " националистически режим " ще упорства в напъните си да си върне изгубените територии, на което Москва ще " би трябвало да отговори сурово с всички вероятни средства ".

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи всички членове да поддържат участието на Украйна .

" Ако съдружниците от НАТО стартират да издават двустранни гаранции за сигурност на Украйна, ние сме доста покрай член 5 ", съобщи Столтенберг на Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген през 2023 година Той добави, че кандидатурата на Киев за НАТО ще значи дълголетен план за преход от оръжията от руската епоха и съоръжение.

Той също по този начин показа проектите да предложения водачи от Япония, Южна Корея и Австралия за подсилване на партньорството , защото " това, което се случва в Азия и Тихия океан, има значение за НАТО ".
 През юли НАТО взема решение по какъв начин да пригоди Украйна към военните си стандарти
През юли НАТО взема решение по какъв начин да пригоди Украйна към военните си стандарти

Столтенберг чака съдружниците да реализират съглашение за многогодишна програма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР