Председателят на ЦИК лъже в полза на ГЕРБ за ръчното

...
Председателят на ЦИК лъже в полза на ГЕРБ за ръчното
Коментари Харесай

Манолова: Шефът на ЦИК лъже в полза на ГЕРБ

„ Председателят на ЦИК лъже в интерес на ГЕРБ за ръчното преброяване на контролните разписки от машините. На първо място Андреев сподели, че водещи при машинното гласоподаване са разписките, които ще се броят и ще дефинират изборния резултат. Да, това може и да е било желанието на ГЕРБ и Обединените патриоти с смяната през 2020 година в Изборния кодекс но не са го написали и не са си го дали своят вот. “

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в обява във Facebook късно нощес във връзка присъединяване на ръководителя на ЦИК в предаването „ Лице в лице “.

„ Какво ще каже Андреев за член 270 от Изборния кодекс, който гласи „ Действия преди отваряне на изборната кутия “ и в алинея 2 дефинира, че преди отчитане на машинното гласоподаване и броене на бюлетините „ отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласоподаване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията “. Как ще броят разписките Андреев и неговата ЦИК , откакто към този момент те са опаковани и отстранени от масата за преброяване? “, пита Манолова.

Тя акцентира, че никъде законодателят не споделя, че тези изрезки се преброяват, така както това е уредено за неизползваните и сбърканите бюлетини. „ Да не приказваме, че е безсмислено и те да се броят, откакто към този момент не се вписват в изборния протокол. Но, като се пишат на коляно промени, по този начин се получава. А нормите на Изборния кодекс би трябвало да бъдат тълкувани в тяхната логическа поредност и взаимосвързаност, а не всяка норма да се пояснява настрана и отвън целостта на нормативния акт “, безапелационна е Манолова.

„ Изборният кодекс неслучайно вкарва висока отбрана на хартиената бюлетина и на бюлетината за машинно гласоподаване. Разписката не е приравнена на хартиена бюлетина и не носи нейните реквизити и по тази причина се назовава „ контролна квитанция “, а не е въведена, с цел да се употребява за политически поръчки. Контролна, Андреев, защото се употребява единствено за надзор при вероятно оборване на резултата и това се споделя в документите на интернационалните организации, в това число на Венецианската комисия, които повече би трябвало да четете. Затова и в член 281, алинея 3 от Изборния кодекс законодателят е приел, че „ данните от машинното гласоподаване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната изборна комисия “, а не се прибавят, Андреев, данните от контролните разписки “, изяснява Манолова.

Тя добавя, че „ с измененията от 2020 година законодателят пожелателно споделя, че доказаните гласове от машинното гласоподаване СЛЕДВА да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки. Но, в случай че не са, законодателят мълчи, а Андреев пояснява, както иска… На Андреев и на другите членове на ЦИК не им ли е ясно, че водещ е гласът на гласоподавателя в бюлетината, а не в контролната квитанция “, акцентира Манолова.

По думите й, „ на второ място Андреев безочливо лъже за отчета на АДФИ за бонуси те и наемите за жилища на членовете на ЦИК. Никой не твърди, че като са си раздали пари и плащали наеми, са сложили „ под подозрение изборния развой “. Но в отчета на АДФИ от 20 март 2020 година, който в действителност е обществен, са направени безапелационни констатации за „ нарушавания на законодателството и че решенията на ЦИК за направените разноски не са правни учредения за тяхното осъществяване “, безапелационна е тя.

„ Установено е, че разноските за наем и посредническите услуги, свързани с наемането на жилищата, са в общ размер на 132 485 лева Установени са раздадени спомагателни хонорари с обща стойност 434 000 лева и са установени данни за осъществени нарушавания на член 58 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество “, добавя ръководителят на „ Изправи се.БГ “.
„ Но с изключение на неистина, какво друго може да се чака от човек, който от член на ЦИК , препоръчан от Българска социалистическа партия в един мандат, може да стане член и ръководител на ЦИК , препоръчан от ГЕРБ в различен мандат и какво доверие може да имат гласоподавателите на такава ЦИК “, написа още Манолова.
От Изправи се.БГ напомнят, че в отворено писмо до ЦИК на 11 януари  Мая Манолова прикани членовете на ЦИК да върнат взетите суми за
бонуси на 20 членове – 434 хиляди лева и наеми на жилища на четирима за 132 хиляди лева за 2019 година, защото не е на разположение правно съображение за приемането им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР