Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева публично е

...
Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева публично е
Коментари Харесай

Шефката на Софийския апелативен съд заподозряна в корупция по дело, свързано с КТБ

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева обществено е обвинена в корупция от арбитър Милен Василев, излиза наяве от заявление, оставено предходната седмица в съдийския кулоар на САС. В него магистратът показва, че въпреки да няма доказателства, съзира в дейности на Дончева " мощен корупционен аромат ".

Казусът, визиран в заявката на Милен Василев, е по иск против свързаната с мажоритарния притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев компания " Евробилд 2003 " ЕООД. Делото е заведено през 2015 година в Кюстендилския областен съд, само че детайлностите не стават ясни, защото всички данни в решението на първата инстанция са заличени, оповестява " Медиапул ".

От решението на арбитър Татяна Костадинова се схваща само, че ищецът, чието име остава незнайно, желае съдът да признае дълг на " Евробилд 2003 " към него, чийто размер също е премахнат. Кюстендилският областен съд обаче отхвърля желае и по този начин делото стига до САС.

Точно тогава на сцената излиза Даниела Дончева. С нейна заповед арбитър Василев е изместен от досегашния му 6-и състав в Търговското поделение в 11-и състав, освободен от към този момент някогашния зам.-председател на съда Стефан Гроздев, който на 3 октомври стана член на Висш съдебен съвет.

На негово място идва самата Дончева, поемайки висящите му каузи. Именно поради делото, обвързвано с банкрута на КТБ Василев е заподозрял, че дейностите на ръководителя на САС се водят от " нездравословен интерес ". Материалният интерес по това дело е за над 102 млн. лева

За случая заяви в сряда във Facebook Васил Петров от Софийския областен съд. Бившият ръководител на районния съд Методи Лалов пък показа информацията в четвъртък, окуражавайки дейностите на сътрудника му Василев.

Апелативният арбитър показва в заявката си, че делото му е било разпределено на 26 май. Първото съвещание по него е планувано за 27 септември, само че същия ден било изтънчено от Дончева. Все отново съвещание е извършено, на което Василев отсрочва делото, тъй като не е подготвена назначената съдебно-счетоводна експертиза.

Аргументите му за съмнението към арбитър Дончева са следните: " Зарязвате личния си състав в гражданско поделение с пет висящи каузи, зарязвате даже и мястото на някогашния зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско поделение (където също има пет висящи каузи на този доклад) и отивате на тежко претрупан състав с вдишване на всички висящи каузи на редови арбитър. Не знаех, че сте толкоз работлива. "

Той не позволява, че дейностите на Дончева може да са предизвикани от предпочитание за вдишване на спомагателна работа, защото на 2 октомври ѝ отправил предложение да увеличи натовареността си от 38 на 50%, на което " погледнахте с подигравка ".

" Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото разумно пояснение е, че това друго е обвързвано точно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 година Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на различен апелативен състав ", прибавя арбитър Василев, уточнявайки, че ще сезира Висш съдебен съвет и Инспектората към него за случая.

Той упорства за незабавна анулация на заповедта на Дончева и привикване на Общо заседание на САС, на което казусът да бъде разискван. Писмото му приключва с " пренебрежение " и благопожелание " със здраве да си харчите почтено извоюваните пари ".

Казусът, подложен от арбитър Василев единствено повдига завесата на тъмните покупко-продажби, които обособени магистрати подписват с виновниците за банкрута на КТБ поради материални облаги. Разместванията на неуместни съдии, назначението на верните магистрати за решение на значими каузи се прави с една единствена цел- да се открадне колкото може повече от вложителите във банкрутиралата банка и от всички данъкоплатци в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР