Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова осъди

...
Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова осъди
Коментари Харесай

Медийният регулатор ще проучи заплахите към журналист, но е безслиен

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова осъди заканите към водещия на утринния блок на " Нова телевизия " Виктор Николаев, които тази заран бяха отправени от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " ). В предаването на БНР " Хоризонт за вас " Владимирова дефинира случилото се в студиото като неприемливо и сподели, че медийният регулатор ще направи инспекция и ще работи съгласно пълномощията си. От думите ѝ се разбра, че те обаче не са огромни.

" Не одобряваме сходно държание - закани към публицисти, защото гостите в едно студио са канени, точно с цел да отговорят на въпроси, значими за обществото. Подобно държание прекалено много се приближава до език на омразата и ние не одобряваме това ", съобщи София Владимирова. Тя уточни, че Законът за радиото и малкия екран подсигурява независимостта на публицистите и правото им да задават въпроси. " Съвет за електронни медии удостоверява уговорката си да брани свободата на словото ", добави тя.

" Съвет за електронни медии ще направи мониториг на случилото се в студиото на " Нова телевизия " и ще се произнесе съгласно своите пълномощия. В случая това е меко казано неприемливо държание. Намирам го за недопустимо ", съобщи ръководителят на регулатора. Попитана какви механизми има Съвет за електронни медии за реакция на заканите към журналиста, София Владимирова призна, че подобен липсва. Затова тя прикани регулатора, законодателя и самите медии да стартират интензивно спор за това по какъв начин би трябвало да бъдат предпазени публицистите в своята работа.

" Много постоянно в медиите се повдига въпросът, до каква степен регулацията би трябвало да отстъпва своето място на саморегулацията. Аз бих призовала всички да си дават сметка за високата отговорност, която носят, когато пазят тематики и позиции, да си дават сметка за образеца, който дават от екрана ", сподели Владимирова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР