Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският

...
Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският
Коментари Харесай

Китай убеждава Европа, че не доставя оръжия на Русия

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи, че китайският президент Си Дзинпин е " изяснил ", че Пекин не дава оръжия на Русия, които тя да употребява във войната в Украйна.

На среща сред двамата в Пекин Си настоя, че нуклеарната опасност вследствие на спора " не е допустима и виновна ".

Китайският водач прикани за договаряния за политическо решение на спора в Украйна, оповестява " Асошиейтед прес ", представена от Факти.бг.

По негови думи " разрешаването на украинската рецесия с политически средства е в максимален интерес за Европа и от общ интерес на всички страни в Евразия ".

При актуалните условия би трябвало да заобикаляме ескалацията и разширение на рецесията и да работим за мир, безапелационен бе той.

Китай обаче неведнъж е правил сходни изказвания в предишното, като в същото време отхвърля да осъди съветската инвазия и подлага на критика глобите против Москва.

Седмици преди началото на войната Си и съветският водач Владимир Путин потвърдиха " неограничените си връзки ". Същевременно Пекин усили покупките на нефт от Русия, а военновъздушните сили на двете страни организираха взаимни учения тази седмица.
Говорител на Мишел съобщи, че той е подчертал, че Европейски Съюз разчита на Китай, като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да призове Русия да зачита главните правила на Хартата на Организация на обединените нации и да способства за преустановяване на бруталното заличаване и окупация на Русия.

Представители на Европейски Съюз разясниха, че еднодневното посещаване на Мишел е имало за цел да откри баланс сред желанието на Съюза за повече експорт за Китай и нуждата да бъде корав с Пекин в отбраната на демокрацията и главните свободи.

През последните години, когато Китай усили въздействието си в международен мащаб, Европейски Съюз стартира от ден на ден да гледа на страната като на стратегически противник.

Визитата на Мишел също е опция за 27-членния блок да покаже обединен фронт, откакто немският канцлер Олиаф Шолц направи независимо посещаване в Китай при започване на ноември.

По време на това пътешестване Шолц прикани Китай да упражни въздействието си върху Русия и изрази опасения за човешките права. Мишел ще се опита да надгради тези полемики в миг, когато Европейски Съюз се стреми да отстоява позициите си против все по-настоятелния и властнически Китай.

На конференцията в Пекин Мишел уточни и че той и Си са се договорили за по-нататъшен разговор по отношение на правата на индивида на фона на митингите против Коронавирус блокадите в Китай. Лидерът на съвета на Европейски Съюз повтори, че европейските компании са подготвени да дават ваксини против COVID-19 на Китай, в случай че това бъде поискано.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР