Председателят на Съвет на ЕС Шарл Мишел потвърди официално въвеждането

...
Председателят на Съвет на ЕС Шарл Мишел потвърди официално въвеждането
Коментари Харесай

ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус

Председателят на Съвет на Европейски Съюз Шарл Мишел удостовери публично въвеждането на четвъртия санкционен пакет против Беларус. В него са включени 86 физически и юридически лица, написа Мишел в профила си в Туитър.

„ Днес Европейски Съюз изпрати нов мощен сигнал в поддръжка на народа на Беларус, въвеждайки нови ограничаващи мерки”, написа в известието.

„ Нашето обръщение към режима евентуално не може погрешно да бъде свестен: да бъдат освободени всички политически пандизчии, да бъдат прекъснати всевъзможни по-нататъшни репресии и да стартира изчерпателен народен диалог”, се споделя още в текста.

Решението за четвъртия пакет наказания бе признат по-рано на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург. Върховният комисар на Европейски Съюз по външни работи Жозеп Борел съобщи при идването си на срещата, че глобите ще обиден 86 юридически и юридически лица от Беларус.

Ръководството на Европейски Съюз се съмнява, че четвъртият пакет самостоятелни наказания ще бъде по-ефективен от предходните, по тази причина Евросъюзът се приготвя в идващите дни да одобри за първи път стопански секторни наказания против Минск. Според Борел, те ще бъдат прегледани по време на срещата на върха на Европейски Съюз на 24 и 25 юни в Брюксел.

По информация на източник на Агенция Франс Прес, Съветът е „ взел единомислещо решение да вкара наказания против седем бранша на стопанската система на Беларус, с цел да повлияе на източниците на финансиране на режима на Лукашенко”.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Акселборн съобщи, че икономическите наказания на Европейски Съюз " ще обиден седем области, като се стартира от тютюневия бранш и се стигне до производството на калай, който е основен продукт”. Беларус изнася калий в Европа, Китай и Бразилия. Акселборн посочи, че става въпрос и за финансови ограничения и наказания в региона на нефтохимическата индустрия.

Европейският съюз стартира подготовката на четвъртия пакет наказания против Беларус още при започване на годината, само че въпросът бе осъществен на процедура след случая със самолета на Ryanair, който кацна случайно в Минск, и последвалия арест на блогъра Роман Протасевич.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР