Председателят на румънския Национален комитет за координация на ваксинационните дейности

...
Председателят на румънския Национален комитет за координация на ваксинационните дейности
Коментари Харесай

Близо 4000 са се заразили с COVID-19 след първата ваксина, над 400 - след втората

Председателят на румънския Национален комитет за съгласуваност на имунизационните действия доктор Валериу Георгица заяви през днешния ден, че 3969 души са дали позитивен тест за ковид след слагането на първата доза от имунизацията, а 446 души са имали позитивен тест след втората доза, оповестява Аджерпрес. Той обърна внимание върху значимостта на спазването на превантивните ограничения както преди, по този начин и след имунизацията, защото е належащо известно време, до момента в който се образуват, написа.
" След първата доза, в интервала 27 декември 2020 година - 21 февруари 2021 година, общо 3969 души, представляващи 0,49 % от общия брой на имунизираните с първата доза лица, са дали позитивен тест за вируса SARS-CoV-2 ", съобщи Георгица. Той означи, че установяването на инфекцията е станало приблизително седем дни след имунизацията, т.е. във времевия период, когато още не са били образували антитела в нужната степен за обезпечаване на отбрана.
 Европейска комисия: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на придвижване Европейска комисия: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на придвижване
Европейската комисия заяви, че дава 10 дни период на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на дв...
" Говорим евентуално или за обстановки, в които тези лица са били в инкубационен интервал сега на имунизацията, или във фаза на асимптоматична зараза, като се има поради, че инкубационният интервал на SARS-CoV-2 е от два до 14 дни ", посочи той. Валериу Георгица уточни, че 95 % от тези лица са били имунизирани с препарата на компанията Пфайзер/Бионтех, 4,6 % - с имунизацията на Модерна, а 0,4 % - с тази на АстраЗенека.
Същевременно 446 души, представляващи 0,08 % от общия брой на имунизираните с двете дози, са имали позитивен тест за ковид в интервала 17 януари - 21 февруари. Всички те са били ваксинирани в имунизацията на Пфайзер/Бионтех, защото по това време тя е била единственият вид ваксина, от която се е поставяла втора доза. Ваксинацията в Румъния стартира на 27 декември с имунизацията на Пфайзер/Бионтех. От 4 февруари се слага имунизацията и на Модерна, а от 15 февруари - и тази на АстраЗенека. Спред вчерашни данни от началото на акцията са сложени 1 409 087 дози ваксина на 819 447 души, от които 229 806 са имунизирани с първата доза, а 589 641 - и с двете дози.
" Напомням, че изгодата от имунизацията доближава оптималната си степен минимум 7,10 или 14 дни - според от типа на имунизацията - след използването на втората доза. Отново наблягам значимостта на спазването на превантивните ограничения, тъй като другояче можем да имаме едно подправено възприятие за сигурност и да се изложим на риск от заразяване ", акцентира Георгица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР