Председателят на Рийгикога (естонския парламент), членът на Консервативната партия Хен

...
Председателят на Рийгикога (естонския парламент), членът на Консервативната партия Хен
Коментари Харесай

Естония поиска от Русия да й върне отнети територии

Председателят на Рийгикога (естонския парламент), членът на Консервативната партия Хен Пилуас съобщи, че Русия би трябвало да върне на Естония отнети нейни територии, заяви ТАСС.

"Естония няма териториални искания към Русия ", само че желаеме да бъдат върнати "наши " територии ", сподели той, представен от портала ERR.

Също по този начин той съобщи, че Талин както преди признава мирния контракт от Тарту от 1920 година

"Непризнаването на Тартуския кротичък контракт в действителност значи непризнаване на Естонската република – съобщи той. – Той е удостоверение за раждането на нашата страна и една от най-важните основи на нашата държавност. "

Вчера външният министър на Естония Урмас Рейнсалу съобщи, че за момента няма вероятности за одобрение на контракта за границата с Русия поради различията за Тартуския контракт.

През май естонският министър председател Юри Ратас съобщи в отговор на въпрос на ТАСС, че Естония ще признае съществуващата граница с Русия. Той сподели още, че въпреки и Тартуският кротичък контракт да е "много значим за Естония ", "живеем в 2019 година и би трябвало да разбираме действителността и сегашните си цели ".

По-рано вътрешният министър на Естония, ръководителят на Консервативната национална партия Март Хелме съобщи, че Русия и до момента не е върнала на Естония 5,2% от територията й. Хелме посочи, че Естония е подготвена да изчака решение на този въпрос в границите на интернационалното право. Според съветски дипломатически източник Хелме евентуално има поради Ивангород и част от Печорския регион. Според подписания на 2 февруари 1920 година сред Съветска Русия и Естония Тартуски кротичък контракт тези земи са били част от Естония, само че след окупирането на страната от Съюз на съветските социалистически републики през 1940 година въпросните територии са били включени в РСФСР.

Руското външно министерство неведнъж е заявявало, че тартуският кротичък контракт е изгубил силата си след влизането на Естония в състава на Съюз на съветските социалистически републики.

Юридически приета естонско съветска граница към момента няма. Съответният контракт, подписан през февруари 2014 година от външните министри на двете страни, още не е утвърден от парламентите им.

Кремъл счита за неприемливи териториалните искания на Естония към Русия, съобщи прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР