Председателят на работната група за изменение на правилника Силвия Христова

...
Председателят на работната група за изменение на правилника Силвия Христова
Коментари Харесай

Управлението на София ще стане малко по-прозрачно и дигитално

Председателят на работната група за изменение на правилника Силвия Христова съобщи, че е бил реализиран консенсус сред ГЕРБ и опозицията за въвеждане на питания до районните кметове

© Юлия Лазарова Най-рано в края на април жителите към този момент ще могат да получават информация за това какви решения следва да вземе Столичния общински съвет, както и по какъв начин са дали своят вот общинските съветници по даден въпрос. Това в този момент е невероятно, защото отчетите не са обществени и няма информации от гласуванията.

Реформата ще стане с измененията в правилника за активността на локалния парламент, които бяха поискани от жителите по време на локалните избори предходната есен. Вече има план, който е утвърден от образуваната за задачата работна група, съобщи през днешния ден ръководителят на локалния парламент Елен Герджиков. Той ще бъде гласуван през април, защото ще има публично разискване в границите на месец, при което ще могат да се дават оферти от другите заинтригувани страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да гледаш СОС

" В началото на мандата поехме ангажимент да отговорим на нараствания интерес към работата на общинския съвет посредством промени в правилника за да стане по-прозрачна и забележима, както и да се усили достъпа до жители и тяхната интензивност ", разяснява Герджиков. Затова и едно от предложенията е да има онлайн предавания на непрекъснатите комисии към съвета, които ще бъдат съхранявани и в списък.

" Гражданите ще се ориентират по-лесно - като отворят дневния ред на комисиите ще им се демонстрират и отчетите с плановете за решение. Участието им в комисиите също ще става по-лесно ", разяснява Силвия Христова, която управлява работната група за промени в правилника. Ще се вижда и по какъв начин всеки общински консултант е дал своя вот за несъмнено предложение както на комисиите, по този начин и по време на постоянните съвещания.

Електронни, само че след години

Дигитализацията обаче няма да се случи скоро. От общината считат едвам след две години - през февруари 2022 година да бъде въведен машинно-четим формат за отчетите и плановете за решения, издавани от кмета, зам.-кметовете, общинските съветници, основния проектант и районните администрации. Сега те се пишат на хартия и по-късно се сканират като фотоси, които значително са безпредметни, защото информацията в тях не може да се обработва, сортира, търси и така нататък

Една от аргументите за забавянето е, че документите ще би трябвало да бъдат подавани с електронни подписи. Също по този начин съгласно Елен Герджиков това е огромна процедура, а също така би трябвало техническо застраховане, работа с нови стратегии и образования.

" Втори февруари 2022 година е крайният период цялата администрация да стартира да основава документи в този формат и те непосредствено да влизат в разисквания. Ако има техническа опция това да стане-по рано, ще стане. Сега в случай че един областен кмет да вземем за пример още на идващия ден след приемането на правилника подаде в подобен, той ще бъде наличен с този формат в СОС ", разяснява той.

Питай районния кмет

Друг нов детайл в работата на Столичния общински съвет ще бъдат питанията към районните кметове. " Те също са директно определени, надлежно контролът, който СОС може да реализира във връзка с към този момент взети решения, ще бъде както за кмета на Столичната община, с идентичен механизъм ", разяснява Силвия Христова. А защото по-голяма част от опозицията е взела участие в работната група, е било взето решение питанията към кмета и кметовете да са при започване на постоянните съвещания, а не в края, както е в този момент.

Още по време на предизборната акция от " Демократична България " обявиха, че ще упорстват за сходна смяна, защото в края на съвещанията има по-малко наличие в залата, както и липса на интерес от публицисти.

Според Герджиков обаче резултатът от това ще е противоречив. " Питанията засягат някаква част от нашето общество, а общинския съвет в основата си е предназначен да развива цялостната политика на общината. Затова преди всичко съгласно мен би трябвало да се гледат въпроси, отнасящи се до всеки жител (промени в наредбата за повдигане на налози или гласуването на бюджета). От тази позиция ми се коства разумно да се подхожда от общото към частното, само че това е моето персонално мнение ", показа той.

Поправката " Бонев "

Едно от любопитните промени на правилника, което не бе поискано от жителите, е разрешението самостоятелните общински съветници, които не са част от политически групи, като Борис Бонев или Волен Сидеров, също да могат да стават заместник-председатели на Столичния общински съвет (СОС).

Подозренията са, че тази смяна е вследствие на сделка сред ГЕРБ и Борис Бонев, откакто при започване на мандата на общинския съвет през ноември 2019 година изненадващо самостоятелният Бонев поддържа Елен Герджиков от ГЕРБ за ръководител на съвета. Тогава в общината се говореше, че това е цената за избирането на претендента на " Спаси София " за зам.-председател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР