Председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Любомир Халачев и

...
Председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Любомир Халачев и
Коментари Харесай

Румен Петков, проф. Любомир Халачев и Петър Витанов се срещнаха с Мая Вапцарова

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков, проф. Любомир Халачев и евродепутатът от групата на социалистите и демократите Петър Витанов се срещнаха с Мая Вапцарова, племенницата на именития стихотворец. Фокус на диалога бе желанието македонският културен клуб в Благоевград да бъде наричан на поета антифашист Никола Вапцаров и въпросът за опазването на националните ни светини и националното ни достолепие. Обща е позицията, че подобен акт единствено би бил провокация от страна на Р С Македония и желанието да се направи подстрекателство за принадлежност на поета към южната ни съседка е следващият опит за операция на историческите събития.

Преди по-малко от седмица Народното събрание на РСМ одобри решение за промени в Закона за сдруженията и фондациите, с който на процедура се не разрешава потреблението на имената на български исторически персони за именуване на нашите културни центрове в прилежащата страна. С акта за това назоваване на македонския културен клуб в Благоевград обаче по категоричен метод се показват искания за „ македонизация “ на великия български поет-антифашист Никола Вапцаров, уточни ръководителят на АБВ.

По време на срещата бе изразена общата позиция, че българската памет на огромния ни стихотворец Вапцаров би трябвало да бъде непокътната, само че се нуждаем от разговор сред двете държавни управления, който да урегулира тези процеси, а европейски фактори с грубата си и неаргументирана интервенция единствено може да попречат на един взаимнополезен диалог.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР