Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова представи предложенията на

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова представи предложенията на
Коментари Харесай

Правната комисия в НС започна работа. Мъдри промените в изборния закон

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова показа предложенията на Борисовата партия. Те включват мажоритарното гласоподаване, което се трансформира в нова опорка за групировката и мотив за рецензии към “Има подобен народ”. Според ГЕРБ препоръчаните промени дават отговор на настояванията на хората.

Те включват мажоритарни избори в два тура с едномандатни изборни региони с идентичен брой население съгласно данните на Национален статистически институт. Предвижда се територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни региона с почти идентичен брой население и 6 едномандатни изборни региони отвън страната. Манолова предложи мандатите да са 10.

“Изправи се! Мутри вън!” желаят и облекчение метода за основаване на СИК, електронно отдалечено гласоподаване за българите зад граница за идващите избори, машинното гласоподаване да стане единствен метод за гласоподаване в страната, видеонаблюдение на преброяване на бюлетините, преференциите за парламентарни избори да бъдат 5%, да се апелират всички решения на ЦИК и изборност на кметовете на дребните обитаеми места над 100 души да избират своя кмет.

ГЕРБ се оповестиха изрично срещу гласуването по пощата.

Това е и най-спорната концепция. От “Има подобен народ” даже я оповестиха като “писана за една нощ”.

“Проф. Огнян Герджиков споделяше, че правенето на закони, е извънредно деликатна активност, за която се изискват специфични познания и висока правна просвета. Това, което следим в законопроекта, импортиран за мажоритарна изборна система, демонстрира преди всичко непознаване на законодателната активност и на второ място демонстрира безусловно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове”, уточни ръководителят на Народно събрание Ива Митева от “Има подобен народ”.

Надежда Йорданова от " Демократична България " показа предложенията на Обединението за промени в ИК - обезпечаване на гаранции на всеки жител да упражни правото си на глас и повече бистрота, сигурност във вота и неговото отчитане. Демократична България желаят отдалечено гласоподаване по пощата, по-тясна връзка сред народните представители и хората, модернизиране на изборния развой с електронното отдалечено гласоподаване и поредност от гаранции, които да не разрешат сриване и манипулиране на вота.

Формацията предлага и заявяването по електронен метод опцията да се гласоподава по сегашен адрес, опция за електронни подписи, снимане на бюлетините в действително време и самостоятелен одит на машините от лица, които са отвън държавната администрация. Последните оферти на партията са решение на казуса с уредбата по отношение на жалването на решенията на ЦИК.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР