Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов постави на

...
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов постави на
Коментари Харесай

Цветанов постави въпроса за разсекретяването на досиетата за банковия крах през 90-те години

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов сложи на полемика въпроса за разсекретяването на досиетата за банковите банкрути през 90-те години на предишния век. Това стана по време на кръгла маса на тематика " Комисия по досиетата – настояще и бъдеще ".

" В България останаха табу тематиките за банкрута на банковия бранш през 1996-97 година. Кои бяха представители? Дали бяха свързани с някогашната Държавна сигурност? Приватизацията, която беше осъществена ", сподели Цветанов на кръглата маса.

Според него вероятно разширение на обсега на проверяваните лица би трябвало да бъде подложено на публичен спор.

Цветанов заяви още, че като вътрешен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов, е предал на Комисията по досиетата към 1 милион папки от Министерство на вътрешните работи. По думите му от приемането на Закона за досиетата през 2006 година до идването на ГЕРБ на власт три години никой не е подхванал нужните ограничения за осъществяването на закона.

" За 6 месеца успяхме да предадем всички архиви от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Дали Комисията по досиетата извърши своя ангажимент? Аз мога да кажа, че през последните години постоянно сме разглеждали докладите за активността й, постоянно се е дискутирала тематиката докога би трябвало да работи Комисията ", сподели още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите му за огромно страдание след всички тези години, през днешния ден още веднъж се приказва за досиета.

" Отново приказваме за предишното. Когато започнахме демократичните промени в България, ние просто искахме да се доближим до стандартите и до модела, който осъществиха нашите другари от Германия. За огромно страдание, през всички тези години, доста бяха посланията, само че малко бяха дейностите за действителното предаване на досиетата, което несъмнено води до въпроса – дали не бяха прочистени някои от тях? Дали това, което след това беше предадено на Комисията по досиетата е всичко това, което е имало към 1989-90 година”, уточни Цветан Цветанов.

Според него като демократично общество би трябвало да дадем повече социална поддръжка за дейностите на Комисията по досиетата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР