Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията

...
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията
Коментари Харесай

Цветанов се срещна с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с шефа на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на Съединени американски щати Даниел Лоутън.

По време на диалога Лоутън изрази признателност към България за надеждното партньорство и съдействие, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Беше особено изтъкнато, че израз на отличното съдействие сред двете страни са скорошните срещи сред министър-председателят Бойко Борисов и държавния секретар Майк Помпео през месец септември в Ню Йорк и срещата при започване на ноември във Вашингтон сред Помпео и българския външен министър Екатерина Захариева. Американската страна изрече поздравления и за сполучливото привършване на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година Цветан Цветанов и Даниел Лоутън се сплотиха към мнението, че извеждането като приоритет на нашето Председателство на европейска вероятност пред Западните Балкани е фактор с решаваща значимост за района. По този метод се дава ясна вероятност пред тези страни за тяхното европейско бъдеще. Радостен е фактът, че Западните Балкани са обсъждани предпочитано и по време на настоящето Австрийско председателство, а и по време на идното през първата половина на 2019 година Румънско председателство.

По време на диалога беше обърнато особено внимание и на въпроси, касаещи енергийната сигурност. Американската страна акцентира значимостта на интерконекторната връзка сред България и Гърция, като действителна опция за диверсификация на снабдяването с газ за района. От своя страна Цветан Цветанов показа концепцията за газовия хъб "Балкан " и опциите, които оборудването дава за диверсификацията на доставките.

Двете страни разискаха и модернизацията на българската войска, най-много в областта на идното закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов осведоми, че сега тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга - Ф-16, Грипен и Юрофайтър. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 година

По време на диалога беше разисквана и парламентарната работа по новият Закон за вероизповеданията и някои от текстовете, които будят паника у задграничните църкви. Цветан Цветанов подсигурява, че религиозните права на жителите са обезпечени от Конституцията на Република България и никой няма желание да нарушава тези права. Между първо и второ четене на закона е имало необятна полемика по тематиката, в това число и с представители на публични и религиозни организации и всички дискусионни моменти са били изчистени и преодолени. В идния за приемане закон няма текстове, които могат да будят паника в тенденция накърняване на религиозните права и свободи, акцентира Цветанов.

Днес Цветан Цветанов ще взе участие в формалната траурна гала в Националната катедрала на Вашингтон във връзка гибелта на 41-ия президент на Съединени американски щати Джордж Х. У. Буш. Очаква се на церемонията да участват множеството някогашни президенти на Съединените щати, както и актуалният президент Доналд Тръмп.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР