Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се срещна с посланика

...
Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се срещна с посланика
Коментари Харесай

Среща на председателя на Общински съвет Варна с посланика на Азербайджан у нас

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се срещна с посланика на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Наргиз Гурбанова, която е на посещаване във Варна. По време на диалозите ръководителят срещна госта си с работата и отговорностите на локалния парламент. Обсъдени бяха и опциите за по-активно съдействие в областта на туризма, образованието, културата.

„ Варна като туристически дестинация е извънредно известна в Азербайджан. Хората я познават още от времето на социализма, когато са идвали на отмора “, посочи Н. Пр. Гурбанова, която изрече положителните си усещания от морската столица. По думите й през предходната годината към 16 000 неорганизирани туристи от Азербайджан са посетили България и опциите за туристически продан са големи.

Председателят на Общинския съвет се съгласи, че има огромен капацитет за надграждане на взаимоотношенията сред двете страни, които тази година означават 25-годишен празник от установяването на дипломатически връзки. Той откликна на поканата на дипломата за съдействие и изрази готовността си за поддръжка на разнообразни начинания.

Една от тях е Седмицата на азербайджанската просвета, която следва да бъде проведена идната година във Варна във връзка 120-годишнината от основаването на азербайджанското кино. Тодор Балабанов се ангажира да спомага, с цел да може да се случи това събитие, с което жителите и гостите на Варна да се срещнат с живота и традициите на азербайджанци.

Друга тематика на диалозите бяха опциите за развиване на съдействието в областта на образованието и науката. Н.Пр. Гурбанова показа, че през ноември възнамерява още веднъж да посети Варна, с цел да се срещне с ректори на варненски университети. Амбицията й е и да спомага на студенти от Азербайджан да дойдат на стаж в България. По думите й към 50 младежи в Славянския университет в Баку учат българска литература и история.

Председателят на Общинския съвет употребява опцията посредством посланика още веднъж да предложения във Варна кмета на азербайджанския град Гянджа, от който публично приехме купата Европейска младежка столица за 2017-та година. „ Чрез Вас желая да кажа на кмета на Гянджа, че е добре пристигнал и ще се веселя да го посрещнем във Варна “, посочи Тодор Балабанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР