Председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в

...
Председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в
Коментари Харесай

ЦИК: Машините за гласуване не трябва да са свързани с интернет

Председателят на публичния съвет към ЦИК Росица Матева изясни в " Денят стартира " малко по малко по какъв начин гласоподавател може да гласоподава машинно.

В началото ръководителят на Секционната изборна комисия би трябвало да включи машината. В изборния ден тези машини ще имат сложени пана за дискретност и от двете страни, с цел да може да се резервира тайната на вота на гласоподавателя. Машината би трябвало да е насочена с екран към гласоподавателя.

Три карти ще има Секционната изборна комисия, с които ще гласоподават гласоподавателите, те ще бъдат брандирани с надпис: Избирател. И две карти за СИК за пускане на изборния ден и за привършване на изборния ден.

След включване на машината чрез ключова дума, която всяка СИК ще има, ще се разпечата началният протокол, който открива, че в машината няма записани данни, по този начин нареченият нулев протокол.

Когато отива в Секционната изборна комисия, индивидът би трябвало да съобщи, че желае да гласоподава с машина. Тогава ще му се даде карта, тя се слага в долния отвор. На екрана ще се пресъздава бюлетината. На машината бюлетината заради нейната дължина е на три екрана и с бутона Следващ може да се прелиства идната страница.

Когато гласувате за партия или коалиция, може да гласувате и с преференция. След като натиснете съответното поле, се задействат бутоните в кръгчетата с преференциите. Хубаво е гласоподавателят преди да влезе в изборното помещение да види кой номер в кандидатската листа е претендентът, който желае да поддържа - тъй като ще има единствено номер, без имена. След като се избере претендент, би трябвало да се натисне бутонът Преглед - тук се пресъздава изборът на гласоподавателя. Там към този момент излиза и името на претендента.

Ако сме сбъркали, има бутон Промени избора, с която се връщаме назад в бюлетината.

След това се натиска бутонът Гласуване. В момента, в който гласоподавателят го натисне, неговият глас е записан и повече връщане обратно няма. Машината записва вота, само че има и звуков сигнал за привършване на гласуването, което е ориентир за хората в помещението и за СИК, че е гласувано към този момент с машина. Взема се разписката. Хубаво е гласоподавателят да ревизира информацията на разписката, след което да я сгъне във вътрешността, да вземе картата от машината, и по-късно да пусне разписката в непрозрачна кутия за разписки, която е наоколо до друга кутия. Подписва се в листата и си взима персоналната карта. Не може да се гласоподава с една и съща карта два пъти.

След като изборният ден завърши, ръководителят на СИК натиска бутона Закриване на изборния ден. Ако с машината се откри проблем, има техници, които би трябвало да окажат подпомагане.

Изискването на българския Изборен кодекс е тези машини да не бъдат свързани с интернет. Общественият съвет към ЦИК следи част от стадиите на узаконяването. Днес би трябвало да излезе Държавна организация Електронно ръководство и двата института по метрология и стандартизация с окончателния отчет дали тези устройства подхождат на Изборния кодекс и на техническото задание на ЦИК, изясни Росица Матева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР