Председателят на Областния съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в

...
Председателят на Областния съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в
Коментари Харесай

Над 950 доброволци активно се включват в дейностите на БЧК-Русе

Председателят на Областния съвет на Българския червен кръст /БЧК/ в Русе доцент доктор Стефко Бурджиев /бивш регионален управител/ бе почетен с почетна грамота от регионалния шеф Данаил Ковачев. Отличието се връчва за цялостния принос на доцент Бурджиев към развиването на организацията и насърчаването на доброволчеството. „ Вие сте образец за доста младежи. Професионализмът и отдадеността Ви на голям брой дела са почтени за почитание “, сподели Ковачев. С грамота от Ковачев бе удостоена и Антоанета Ябанозова, която едиректор на секретариата на Областния съвет на БЧК в града. По време на срещата с регионалния шеф, която бе отдадена на 145-ата годишнина от основаването на БЧК, бяха разисквани и опциите за разширение на съдействието сред двете структури.

Националната организация на Червения кръст се образува след Съединението, на 20 септември 1885 година, като първите червенокръстки сдружения у нас са основани през 1878 година – в София и Сливен. На национално равнище организацията бива управлявана от митрополит Климент – Васил Друмев. Българският червен кръст има принос към образуването на здравната система в България, като построява лечебни заведения в разнообразни градове - по този начин е основана и най-големият незабавен център в страната „ Пирогов “. Към това лечебно заведение при започване на 20 век е намерено и първото учебно заведение за милосърдни сестри. Организацията играе значима роля при оказването на здравна помощ по време на войните за национално обединяване, при земетресението през 1928 година и бежанската вълна от Беломорието и Одринска Тракия.Инициира и основава санитарната авиация и незабавната помощ у нас, както и проведеното непринудено и безплатно кръводаряване. В наши дни БЧК организира многочислени филантропични акции в поддръжка на потърпевши от естествени бедствия и военни спорове в над 40 страни.

Понастоящем в дейностите на БЧК – Русе интензивно се включват над 950 доброволци. Сред главните цели на организацията остава образованието на доброволците и подготовката им за реакция при бедствия, повреди и спешни обстановки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР