Председателят на НС Цвета Караянчева даде в Кърджали началото на

...
Председателят на НС Цвета Караянчева даде в Кърджали началото на
Коментари Харесай

Цвета Караянчева откри кампанията Скъсай с хепатита! в Кърджали

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева даде в Кърджали началото на безвъзмездни проучвания за хепатит В и С, част от акцията "Скъсай с хепатита! " през днешния ден.

Пред присъстващите тя акцентира, че е персонално наранена от болестта и изясни, че нейната майка е с хепатит С. "Болестта протича без признаци. За това се веселя, че има опция за проучвания и че към този момент болестта е лечимо ", сподели Караянчева.

Директорът на Регионалната здравна ревизия в Кърджали доктор Виктор Кирчев регистрира, че в Европейската общественост над 28 милиона души са носители на хепатит В и С. Той добави, че след въведените наложителни имунизации от 1992 година случаите на болестта са намалели доста. Само за област Кърджали от 2015 година насам в лабораторията на РЗИ са се изследвали близо 300 души, а заболелите са общо 7.

Кърджали е четвъртият град в страната, в който се организира акцията "Скъсай с хепатита ". В акцията през днешния ден се включиха още регионалният шеф Никола Чанев, кметът Хасан Азис, народни представители, шефове и представители на здравни и лечебни заведения. Само за час през преносимия кабинет минаха близо 50 поданици на града. Кампанията "Скъсай с хепатита! " е проведена от Национално съдружие за битка с хепатита "Хепасист " и Сдружение "ХепАктив ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР