Председателят на Националния избирателен съвет на Еквадор Диана Атамант обяви,

...
Председателят на Националния избирателен съвет на Еквадор Диана Атамант обяви,
Коментари Харесай

Кибератаки срещу вота на еквадорците в чужбина

Председателят на Националния изборен съвет на Еквадор Диана Атамант разгласи, след затварянето на изборните секции, че изборите за президент в страната са били " мирни и безвредни " , съобщи АП.

Еквадорците избират правоприемник на досегашния президент на Еквадор. Той приключи мандата си, разпускайки Националното заседание, с цел да избегне импийчмънт.
 Петима служители на реда са убити при бомбени офанзиви в Еквадор
Петима служители на реда са убити при бомбени офанзиви в Еквадор

В две провинции е оповестено изключително състояние

Гласуването в неделния ден, на 21 август, мина при изкрючителни ограничения за сигурност - секциите бяха строго охранявани от служители на реда и бойци - над 100 000 души - частично и поради убийството на един от претендентите за президент, осъществено този месец.

Става въпрос за кандидат-президент Фернандо Вилявисенсио, който беше погубен на 9 август , до момента в който напускаше избирателен протест в Кито, столицата на Еквадор. Убийството му ускори страховете на хората и ги принуди да си остават по-често вкъщи, с цел да не стават жертви на грабежи, отвличания, изнудвания, убийства или други закононарушения, трансформирали се в нещо всекидневно в Еквадор.

Даяна Атамант регистрира, че по време на изборния ден не е имало насилствени произшествия. Тя обаче означи, че електронната система за гласоподаване, употребена от еквадорците, живеещи в чужбина, е била обект на няколко хакерски атаки, в това число от Китай, Индия и Бангладеш . Атамант разясни, че случаите не са заплашили преброяването на гласовете.

Генерал Фаусто Салинас, общоприет пълководец на Националната полиция, регистрира, че в изборния ден един човек е бил задържан за имитация на вота, двама за тормоз и оказана опозиция при ареста, а над 20 - за нелегално носене на оръжие.

Гласуването в Еквадор е наложително и поради това всеобщо еквадорците гласоподаваха, не желаейки да се занимават с санкции и други неудобства , които ги чакат, в случай че не упражнят правото си на глас.

Те гласоподаваха за един от осемте претенденти, които се състезаваха за президентския пост за интервала до май 2025 година .

Проучванията сочат за любимец 45-годишната адвокатка Луиса Гонсалес , която по предварителни данни е получила към 30% поддръжка.

Тя дава обещание да върне обществените стратегии, въведени от някогашния президент Рафаел Кореа. Най-вероятно обаче ще има балотаж, на който против Гонсалес ще се яви един от тримата претенденти, които сега имаприблизително равни резултати - м ежду 10 и 14 % . Това са Яку Перес, Ото Соненолснер или Ян Топик. Останалите претенденти нямат шансове да продължат на балотаж.
 Президентът на Еквадор разгласи изключително състояние
Президентът на Еквадор разгласи изключително състояние

То ще продължи 60 дни

Основните провокации пред бъдещия президент ще са политическата неустойчивост , икономическата рецесия и растежа на принуждение, подхранвано от наркотрафика, трансформирали атмосферата в Еквадор, която до скоро бе най-мирната страна в Латинска Америка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР