Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали пътуващата

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали пътуващата
Коментари Харесай

Цвета Караянчева в Кърджали: Търновската конституция е велико дело

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали пътуващата фотоизложба „ 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция “. Експозицията е показана във фоайето на театъра и ще гостува в града до 15 март.

За мен е голямо наслаждение да съм тук, измежду вас, в моя град, с цел да показва изложбата, отдадена на учредителите, означи ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева уточни, че експозицията ще обиколи всички регионални градове и ще покаже на хората любопитни обстоятелства, елементи и документи от един извънредно плевел интервал от историята ни - от 10 февруари до 16 април 1879 г, придружен от яростни диспути сред консерватори и либерали. Ще отдадем заслуженото на велики българи като Антим Първи, Тодор Икономов, Петко Каравелов, Петко Славейков, добави тя.

„ Търновската конституция стъпва на наредата, завещана от Левски по време на национално-освободителното придвижване. В тези сложни времена строителите на модерна България са съумели да одобряват и да ни завещаят толкоз либерален и напредничав главен документ. И към момента българската Конституция и правилникът за работа на Народното събрание почиват на текстовете на Търновската конституция “, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева заяви, че на 16 април във всяко българско учебно заведение, във всеки клас, ще се организира „ Урок по Конституция “, с цел да бъде ознаменувана 140-та годишнина от Учредителното заседание.

„ Търновската конституция е велико дело. И нейното верую най-силно показват думите: „ Всякой човек, без значение от какъв жанр, пол и вяра е, свободен става щом стъпи на българска територия “, заключи тя.

Областният шеф Никола Чанев означи, че Търновската конституция е осигурила равни права на всички български жители, без значение от техния етнос и вяра. В нея са положени основите на това, което през днешния ден назоваваме спокойно общуване, тъждество пред закона и единение в многообразието, нещо, което ние в Кърджали оценяваме като национално благосъстояние и което е заслуга на създателите на българската държавност, уточни той.

На събитието участваха народните представители от Кърджали Адлен Шефкед и Ерол Мехмед, кметът на общината Хасан Азис, възпитаници, учители, шефове на институции, културни деятели, жители, медии и други

Тържествен шпалир на Гвардейците от Езиковата гимназия „ Христо Ботев “ посрещна ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева във фоайето на театъра в Кърджали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР