Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе в Карлово в

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе в Карлово в
Коментари Харесай

Караянчева разкри какво е казала лично на Радев заради датата на изборите

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе в Карлово в събота по покана на кмета на общината доктор Емил Кабаиванов. Тя взе участие в деянията, отдадени на 143 години от учредяването на Първия градски съвет след Освобождението на града от турско иго.

Караянчева одобри строя на почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а по-късно постави венец пред паметника на Васил Левски. Програмата й включваше и присъединяване в обичайното тържествено съвещание на Карловския общински съвет, което се организира всяка година на 16 януари в чест на първия Градски съвет на Карлово. Ето какво сподели тя в изявление за " ".

- Госпожо Караянчева, удачна ли е датата 4 април за парламентарните избори? Католическата общественост у нас да вземем за пример към този момент изрази неодобрение, че това съответствува с най-големия християнски празник и доста хора няма да могат да отидат до урните.

- След безсмислените съвещания на президента, на които обаче се чу, че всички, които провеждат и вземат участие в изборите, са подготвени за 28 март, без безусловно всевъзможни причини той даде дата 4 април.

Разбира се, ние ще се съобразим и няма никакъв проблем в това, както беше декларирано и на самите съвещания. Но това сподели безспорната непросветеност на президента и неговия екип. Защото в действителност тематиките, повдигнати на тези съвещания, са коментирани години обратно.

Абсолютно без всевъзможни причини беше оповестена тази дата. Снощи чух пояснение, че повода била, че на 28 март се сменяло времето. Извинявайте, само че дано се върнем обратно, на 25 октомври 2015 година, когато бяха локалните избори. Тогава минавахме към зимно часово време.

- Наблюдатели към този момент разясняват, че президентът в действителност е направил подарък на ГЕРБ с датата 4 април.

- За това би трябвало да питате президента. Ние доста пъти сме казвали, че няма никакво значение коя е датата - март, април или май, ние ще се явим на избори, ще представим пред гласоподавателите програмата на ГЕРБ и се надявам, че ще спечелим тяхното доверие.

- В условия на пандемия ще се обезпечи ли сигурността на членовете на изборните комисии и на гласоподавателите?

- ПГ на ГЕРБ е внесла оферти, които ще се гледат през седмицата. Очаквам и другите парламентарни групи, които декларират предпочитание за гласоподаване по пощата или всевъзможни други такива хрумвания, които на процедура мъчно може да се осъществят.

Защото всички желаят, само че никой не споделя по какъв начин и по какъв метод ще се провежда и обезпечи тайната на вота и сигурността на българските жители в тези способи на гласоподаване. Това, което е написано във импортирания законопроект, ЦИК дружно с Министерството на здравеопазването и Националния щаб ще направи оферти, с цел да може българските жители умерено да упражнят вота си.

- Не остана ли дебитор Народното събрание към хората, които вероятно ще са заболели или под карантина, както и към българите в чужбина да упражнят вота си?

- Всичко допустимо ще се направи, ще се избере най-хубавият вид да се запазят здравето и животът на българските жители. На гласуващите в чужбина в действителност ще бъде мъчно, тъй като знаете, че там има локдаун и в някои от страните съвсем няма придвижване по улиците в избрани часове.

Но българските посолства и консулства са в непрестанен контакт с Министерството на външните работи и с държавното управление. Каквото може, ще се направи, само че законодателно това е решено. И в случай че не е пандемията, доста български жители ще упражнят правото си на глас.

- Може ли пандемията да бъде причина изборите да са нечестни или най-малко да има подозрения за това?

- Вижте, това, което се приказва от лятото, и това, което се внушава от президента, че едни резултати, които към момента не знаем какви са, са манипулирани, че едни избори, които все още не са извършени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията. И аз имах опция да споделя тези свои мисли с президента персонално.

Не бива да приказваме за операции. Ако има такива по време на изборите, наложително би трябвало да се уведомяват органите и те да свършат своята работа.

Но по този начин авансово да се приказва, в случай че Изборният кодекс, по който работим от 2014 година, има извънредно доста изчистени порочни практики. Аз също съм давала хрумвания, които в действителност да заздравят изборния развой и да вдигнат доверието в него. Това, което се случва в последните месеци - жестоко подкопаване на доверието на българските жители в изборния развой, не е добре за демокрацията.

- Опозицията обаче разяснява нужда от промени в Изборния кодекс.

- Нека да създадат оферти. Но такава на процедура няма. Имаме наставления от доста европейски институции да не се пипа Изборният кодекс няколко месеца преди избори, тъй като това подкопава доверието в изборния развой. Мисля, че дебатите, които могат да се водят по тази тематика, са към този момент за идващите избори. И е належащо те да доведат до едно по-високо посланичество.

Но дата 4 април, в този момент се сещам - от 2 април учениците са във почивка. Как това ще докара, съгласно президента, до по-висока изборна интензивност, в случай че изолира католическата и арменската общественост, че ще изолира родителите, които ще бъдат с децата си във почивка?

Това ще ги върне ли в изборната секция? Мисля, че президентът трябваше да намерения по тези тематики през последните две седмици на безсмислени съвещания и да излезе с едно градивно решение. Защото от 28 март до 4 април за една седмица пандемията няма да мине.

Цвета Караянчева е родена на 25 февруари 1968 година в град Болярово. Завършила е за машинен инженер, а по-късно е била и на образование по мениджмънт в Open University в Нов български университет. Работила е като архитект, а след това шеф на „ Формопласт-Кърджали “. Караянчева е създател и регионален ръководител на ГЕРБ в Кърджали. Тя е народен представител в 41-вото, 42-рото, 43-тото Народно събрание, а в 44-тия парламент е зам.-председател. На 17 ноември 2017 година Цвета Караянчева бе определена за ръководител на 44-тото Народно заседание, след оставката на Димитър Главчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР