Председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи извънредно заседание на
Коментари Харесай

Ще има ли заседание на Народното събрание в петък? За пръв път депутати бойкотират председателя си

Председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи изключително съвещание на Народното събрание на 27 октомври 2023 година, петък, от 12.00 часа. В дневния ред е включено нова разглеждане на върнатия от президента Раден Закон за енергетиката.

Желязков привиква народните представители по време на предизборната акция, с цел да се съблюдава условието на парламентарния устав, съгласно който върнат от президента за ново разискване закон се включва в дневния ред на Народното събрание в 15-дневен период от постъпването на указа. Радев наложи несъгласие на промените в Закона за енергетиката, признати от Народното събрание на 5 октомври 2023 година, на 18 октомври 2023 година

Има обаче и други причина съвещанието да е тъкмо в петък. Обясни я шефът на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев. По този закон от 31 октомври " Лукойл " би трябвало да внася по 3 млн. лева дневно във Фонда за енергийна сигурност. И от същия този ден - идния вторник, по бензиностанците хората би трябвало да стартират да заплащат по 73 стотинки по-малко на литър бензин. Докато ветото работи, това е невероятно. Но, в случай че то бъде отхвърлено в петък и законът - обнародван в " Държавен вестник " във вторник, периодите ще бъдат спазени.

 

Засега обаче не е ясно дали законодателният орган ще заседава, защото, с цел да стартират работа националните избраници, най-малко половината плюс един от списъчния им състав би трябвало да се окаже присъствено в пленарната зала. С други думи - електронното табло би трябвало да регистрира регистрация на 121 депутати.

 

Вероятността парламентарен началник за пръв път да бъде бойкотиран и свиканите от него народни представители да не се явят е доста огромна, защото единствено три от парламентарни групи са декларирали, че ще бъдат на линия - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Ако предизборните задължения не попречат на някои от тях, това значи, че в залата сигурно ще има 116 народни представители - липсват 5.

 

Знаково различен от законопроектите, който следва да бъде обсъждан, е импортиран с подписите на представители на двете съществени групи, подкрепящи съвещанието - Делян Добрев (ГЕРБ - СДС) и Йордан Цонев (ДПС). Става дума за промените в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. 

 

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов изясни за какво те ще вземат участие в съвещанието:  " Работата на депутатите е в Народното събрание. Не е да се мандахерцат из страната на предизборна акция за локални избори. Още повече, че ние като парламентарна група бяхме срещу тази, на процедура незаконна, почивка ".

 

Съпредседателят на парламентарната група на Политическа партия - Демократична България Кирил Петков към този момент разгласи, че депутатите от ръководещата коалиция няма да уважат съвещанието в петък. Тяхната позиция е, че парламентарната естрада ден преди вота ще се използа за " предизборни спекулации ", а съвещанието ще се трансформира в един " цирк ".

 

На умишлен брифинг на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов даже приканва Росен Желязков да не насрочва съвещание в петък, така като всички тематики, които от ГЕРБ желаят да бъдат разисквани, могат да бъдат прегледани на първия ден след втория тур на локалните избори.

 

Делян Пеевски, съпредседателят на Движение за права и свободи, неведнъж акцентира, че тези, които не дойдат в залата, в действителност се опълчват на измененията в енергийните закони и в действителност образуват " коалиция Путин ".

А надали тъмносините и " Промяната " биха желали да се окажат в една редица с Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

 

Това обаче ще стане факт, тъй като от  " Възраждане " към този момент оповестиха, че няма да са в залата в петък. " Българските народни представители не могат да бъдат привиквани като кученца на каишка ", безапелационен бе водачът на партията Костадин Костадинов. Нещо повече Костадинов прикани сътрудниците си от Политическа партия - Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия също да бойкотират съвещанието.

 

Българска социалистическа партия още не са изразили мнението си и на процедура от тях зависи дали ще има съвещание.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР