Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Народното

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Народното
Коментари Харесай

Росен Желязков и председателят на НС на Албания откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство“ в албанския парламент

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и ръководителят на Народното събрание на Албания Линдита Никола откриха изложбата,,Дипломация и изкуство " в албанския парламент. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България Снежана Йовева показа експозицията.

В изложбата са показани 22 живописни платна на одобрени български художници от следвоенния интервал, съумели да запазят достиженията в региона на изобразителното изкуство от предните генерации създатели, добавяйки своите художествени търсения. Тази експозиция е продължение на първичната галерия „ Дипломация и изкуство ", отдадена на 140 години от основаването на Българската дипломатическа работа, представяна в редица национални и районни музеи и галерии.

Представени са създатели, творили през 40-те и 50-те години - Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те - Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, най-вече пейзажи. Едновременно с това, като се наблюдава развиването на художествената образност през годините, ще открием и новите трендове от 70-те и 80-те години в изкуството на идващите генерации. Те са свързани с опростяване на художествения облик, създаване на народен жанр с истински пластични тълкувания, нова материалност, поява на асоциативна живопис, монохромна изразност и така нататък Тук са показани Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев и Алцек Мишев.

Парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване в Тирана по покана на албанския ръководител на Народното събрание. В състава на делегацията са ръководителят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за другарство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), националният представител Ванина Вецина (ПГ „ ПП-ДБ " ), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, ръководителят на Групата за другарство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „ Възраждане " ), националният представител и член на Групата за другарство България-Албания Румен Гечев (ПГ „ Българска социалистическа партия за България " ) и националният представител Павела Митова (ПГ „ ИТН " ).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР