Председателят на лекарски съюз д-р Иван Маджаров реши да защити

...
Председателят на лекарски съюз д-р Иван Маджаров реши да защити
Коментари Харесай

Лекарски съд заради лична критика на оперативния щаб

Председателят на лекарски съюз доктор Иван Маджаров реши да отбрани от колегиални нападки във фейсбук ген. Венцислав Мутафчийски.

© Надежда Чипева Председателят на управителния съвет на Българския лекарски съюз(БЛС) доктор Иван Маджаров е сезирал Централната комисия на лекарския съюз по професионална нравственос за статуси във фейсбук, в които се изричат сериозни бележки против ген. Венцислав Мутафчийски и работата на националния действен щаб за битка с ковид. Статусите са на доктор Георги Тодоров, притежател на лаборатория в Русе, който е и член на контролната комисия на лекарския съюз - орган, който по принцип би трябвало да утвърждава решенията на управителния съвет на БЛС.

Д-р Маджаров е сезирал комисията по силата на законовия текст и устава на съюза за работата на централната етична комисия, която би трябвало да се произнася на закрити съвещания по професионално-медицински, морално-етични и деонтологични въпроси, свързани с упражняването на специалността.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В случая ръководителят на лекарския съюз е наблюдавал статуси от месец март във фейсбук на персоналната стена на доктор Тодоров, в които се подлагат на критика дейностите на оперативния щаб и персонално на ген. Мутафчийски. " Процесните " статуси са да вземем за пример - " Никой не чува и не слуша доктор Мангъров! Но чуваме тъпотиите на Мутафчийски! И то в Министерски съвет! "

" В сегашното изключително състояние доктор Тодоров написа поредност от изказвания по адрес на сътрудници. Моля да се произнесете дали има нарушаване на морално-етичните правила ", написа Маджаров до комисията.Председателят на БЛС отхвърли да разяснява проблема пред " Капитал ". Д-р Тодоров пък счита, че това е опит за цензура, защото стената във фейсбук си е негова, решението за предоставяне на етична комисия не е направено по съответния ред и счита да съди ръководителя на БЛС за засегнатост и клюка.

Критики против оперативния щаб, медицинския съвет и изявленията на разнообразни лекари могат да се намерят всеобщо във фейсбук, в това число и от голям брой лекари. По принцип 30-хилядното лекарско съсловие е известно с сериозния си звук и кодексът за професионалната нравственос, съгласно който лекарите би трябвало да са толерантни към сътрудниците си и да пазят техния престиж, не се съблюдава всеобщо. До момента обаче съсловната организация не е отправяла инструкции и бележки за държание във фейсбук по време на изключително състояние, нито пък е считала постовете, без значение от внезапния им звук, за нарушаване на етичните правила.

Дали жалбата е вярна

Според доктор Тодоров той е получил позвъняване от сътрудниците от БЛС, които му разказали, че управителният съвет е дискутирал онлайн по какъв начин за засегнатост на военачалник Мутафчийски да му лишават дипломата за период от две години, през които да не практикува специалността си.

Етичните комисии взимат решения по проблеми като лекарски неточности, морално-етични въпроси, нормално за връзките лекар-пациент, а не тъкмо за засегнатост сред сътрудници и деонтологични въпроси - т.е. дали лекарят е постъпил вярно.

В случая жалбата от доктор Маджаров и управителния съвет е подадена до централната етична комисия. Според закона за съсловната организация и устава й обаче тъжби би трябвало да се подадат до районната етична комисия, а нейното решение да бъде препратено до централната комисия, като и в двата случая тези решения за с целесъобразен темперамент.
Според закона за съсловната организация лекарите носят отговорност за неспазване на кодексите за професионална нравственос и за неспазване на разпоредбите за добра здравна процедура, като за последното надзорен орган е Изпълнителна организация " Медицински контрол ", взаимно с БЛС. Наказанията могат да бъдат неодобрение, санкция от една до пет минимални работни заплати и изтриване от регистъра на колегията за период от три месеца до една година. До момента най-тежкото наказване се е случвало с влезнала в действие неоправдателна присъда на доктор за тежко увреждане или гибел на пациент.

" По принцип решенията на управителния съвет се показват в контролната комисия, на която съм член. Решение за даването ми на Централната комисия по професионална нравственос не сме получавали, с цел да сме сигурни, че то е взето по съответния ред ", споделя Тодоров. Според него, в случай че ген. Мутафчийски се е почувствал обиден от статуси във фейсбук, би трябвало той да подаде сигнал до етична комисия на БЛС, а не да оставя усещането, че употребява ръководителя на БЛС да свърши това.

" Звучи стряскащо желанието някой да бъде осъден за статус във фейсбук към изключителното състояние. Още повече, че в случай че бъде взето решение да не упражнявам, сега то не може да бъде обжалвано в съда ", споделя доктор Тодоров. Той счита, че ген. Мутафчийски не схваща от лабораторна работа и инфекциозни заболявания, както пък Тодоров не схваща нищо от хирургия, което е специалността на генерала.

Революционерът на лекарския съюз

Д-р Георги Тодоров е дълготраен член на контролната комисия и общоизвестен разгорещен критик на работата на управителните препоръки на лекарския съюз през годините и изключително на техните ръководители. Той е упорствал неведнъж за оставките на голям брой ръководители на съюза по разнообразни аргументи, засягащи съсловието - незадоволително положителни условия за лекарите в националния рамков контракт, липса на отбрана на ползите на лекарите и други, а контролната комисия, в която взе участие, от време на време анулира решения на управителния съвет като противоуставни. Кандидатурата на Тодоров неведнъж е била издигана за ръководител на БЛС, само че не събира задоволително гласове.

В началото на рецесията доктор Тодоров подлага на критика в свои публикации метода на взимане на проби за ковид. Критикува във фейсбук по разнообразни мотиви работата на оперативния щаб и неговия шеф. Тодоров е последовател на теорията за груповия имунитет и на всеобщото тестване и отваряне на стопанската система.

Какво прави съсловната организация

Членството и заплащането на членски импорт в БЛС, както и в зъболекарския и фармацевтичните съюзи, е наложително, с цел да може съответният доктор, ортодонт или фармацевт да практикува специалността си. Съюзите вземат участие в разнообразни консултативни органи в здравния бранш, участват на съвещанията на парламентарната здравна комисия и договарят със здравната каса за изискванията за работа и размера на възнаграждение на работата на членовете им от здравната каса. По време на рецесията БЛС провежда телефон за дефицит на медицински защитни средства и дарителска сметка за подкрепяне на лекарите. Това се случи, откакто всички огромни лечебни заведения и Столичната лекарска гилдия проведоха дарителски акции за подготовка за лекуване на инфектирани пациенти.

Отделно от това БЛС настоя през месец март, без значение дали са работили или не, лечебните заведения да получат 100% от средствата, направени предходните месеци. Освен че не регистрира разликата сред лекарите на първа линия, като тези във ВМА и Пирогов, както и в голям брой държавни и частни лечебни заведения, които не затвориха порти и лекуваха най-тежките случаи, и тези, които преглеждаха от къщи по телефона, настояването на БЛС не беше изцяло задоволено. В последна сметка лекарите получиха 85% от направените преди средства, с цел да могат да поддържат подготвеност за лекуване на пациентите си.

По време на изключителното състояние БЛС хвърли голяма сила, с цел да предотврати въвеждането на генеричното заменяне на медикаменти в аптеките, което беше препоръчано от здравното министерство за времето на карантината, само че след това свалено от публично разискване без ясни претекстове за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР