Председателят на КЗК Юлия Ненкова © Юлия Лазарова Още по

...
Председателят на КЗК Юлия Ненкова © Юлия Лазарова Още по
Коментари Харесай

КЗК пак ще разследва пазара на горива

Председателят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция. Продавал горива на цени под разноските

Глобата е ниска - 175 хиляди лева, защото дъмпинг е заловен единствено в няколко обекта на веригата
3 авг 2018
Бутафорията " Комисия за защита на конкуренцията проверява картел в горивата "

Регулаторът към този момент няма " безапелационни доказателства " против петролните компании
31 мар 2017
Комисия за защита на конкуренцията: Няма картел при горивата

Регулаторът не санкции веригите, а единствено ги задължи да не разискват цените си
29 мар 2017
Картел по мейл

Веригите бензиностанции са обсъждали постоянно цените и продажбите си с съперниците
14 окт 2016 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за следващ път ще ревизира пазара на горива, като ще прави още веднъж секторен разбор на производството и продажбите на бензин и дизел.

Антимонополният орган заяви, че се е самосезирал " след серия изявления в медиите за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България ". Комисията била получила и сигнал, че " цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е значително по - висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната ".

От медиите Комисия за защита на конкуренцията е открила, че нарастване на цените се следи в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и други и че съществуват огромни разлики в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта. " Освен това, в огромна част от публикациите се разяснява, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са много по-високи от средноевропейските ", написа в известието на Комисия за защита на конкуренцията до медиите.

Инициативата на Комисия за защита на конкуренцията е следващата в областта на цените на горивата, само че момента антимонополният орган не може да се похвали с особени триумфи. Същият този състав на комисията единствено преди две години беше на крачка от разкриването на картел сред огромните играчи. Само два дни след парламентарните избори през 2017 година обаче Комисия за защита на конкуренцията безславно промени тезата си на 180 градуса.

След края на предходното следствие на Комисия за защита на конкуренцията огромните компании в бранша реализираха триумф, като съумяха да прокарат дълго чакания секторен закон, ограничителен активността на по-малките компании, а в този момент пишат и наредбата към него (виж карето).

Спомен за една бутафория

Комисия за защита на конкуренцията изследва пазара от 2012 година и по какъв начин цените на дребно на дизел и бензин А-95 реагират на измененията на пазара на едро и на цените на производителя. Комисия за защита на конкуренцията откри, че в избрани интервали цената на дребно не следва придвижването на другите две и стартира да събира доказателства за картел, в това число и посредством инспекция на компютри на чиновници на компаниите.

През октомври 2016 година Комисия за защита на конкуренцията беше на път да реализира международен антитръстов казус. Бяха открити писмени доказателства в мейли на чиновници и самият ръководител на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова заяви, че има безапелационни доказателства против шест компании: съветската " Лукойл ", OMV, Shell, гръцката Eko, следената от Гриша Ганчев " Петрол " и съветската " Газпром " (работеща през " НИС Петрол " ).

В тогавашното определение на комисията, изпратено до обвинените компании, имаше факсимилета от мейли, в които се виждаше по какъв начин чиновници от разнообразни вериги си разменят информация за цени, количества и така нататък От отчета на Комисия за защита на конкуренцията се виждаше, че най-вече доказателства са открити в компютри на " Еко България ". Информацията е засечена през мейлите на служителки до шефовете им в " Еко България ". Най-усилени връзки е имало сред Ивета Михайлова, търговски шеф в ЕКО, и Кристиян Стоянов от " Лукойл България ", който праща таблици с информация за пазарни дялове. Двамата си разменят и мейли за откриването на някои от бензиностанциите на Веселин Марешки. Друга служителка на ЕКО изрича страдание, че цената на едро на " Лукойл " пада, а повдигането й се посреща позитивно. Служители на " НИС Петрол " пък разискват, че от 2013 година маржът на горивата е най-хубавият от 10 години насам и главният ценообразуващ фактор са цените на другите. Тече и кръстосана връзка за цени. Например чиновник на " Петрол " желае номера на бензиностанции на " Газпром " от сътрудник от въпросната компания, с цел да съберат " цените на конкуренцията ". Кореспонденцията приключва с " Изтрих всички мейли. Не ми отговаряй. "

Компаниите получиха 30-дневен период да се защитят по обвиняванията.

Разследващата Комисия за защита на конкуренцията

Само два дни след парламентарните избори през 2017 година обаче Комисия за защита на конкуренцията не помни цялата си предходна " увереност " и одобри тезата на петролните компании, че не са комуникирали бъдещи цени и приключи производството. Окончателният текст на решението на Комисия за защита на конкуренцията беше претърпял корекции, по отношение на това, което беше видно през октомври, засягащи тъкмо връзките за бъдещи промени на цените. Т.е. или Комисия за защита на конкуренцията не е разчела вярно личните си доказателства. Или в следствие е скрила тъкмо текстовете за извличане на бъдеща информация от съперници, с цел да се излезе от обстановката.

През май 2017 година регулаторът реши и, че единственият огромен производител " Лукойл Нефтохим Бургас " и водачът на едро и дребно " Лукойл България " не злоупотребяват с господстващото си състояние.

През август тази година Комисия за защита на конкуренцията обаче наложи санкция на Веселин Марешки от 175 хиляди лева поради нелоялна конкуренция и продажба на цени под разноските. Глобата беше дребна, защото дъмпинг е имало единствено в няколко обекта на веригата му. Отклонение от наклонността за продажба под себестойност от момента на основаването на бензиностанциите до края на проверявания интервал се вижда с в обектите в Бургас, София, Пловдив, Стара Загора и Добрич, се споделя в отчета. Отклонения има и при тях в избрани месеци, само че очевидно в по-големите градове Марешки по-скоро е печелил.

Заради безрезултатното си минало и в този момент Комисия за защита на конкуренцията надали ще открие и потвърди нещо грандиозно. Но пък подвига звук когато публичното възмущение пораства, т.е. имитира активност. Наредбата на огромните в горивата

Докато Комисия за защита на конкуренцията още веднъж ще изследва пазара на горива, беше оповестена наредбата, с която се дефинират реда и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Регистрационният режим беше въведен с прокарването на секторния закон за горивата, за койко от години лобираха огромните петролни компании от Българската петролна и газова асоциация, отпред с " Лукойл България ". Сега неизненадващо се оказа, че тяхната роля и по-специално тази на " Лукойл България " е била голяма и при правенето на подзаконовия нормативен акт.
При публикуването на наредбата на страницата на портала за публични съвещания в края на октомври като създадетел на и създател на файла излизаше името на Юлиян Пекунов, от Българска петролна и газова асоциация, прочут и като юрист на " Лукойл ". Т.е. най-заинтересованата страна излиза като създател.
Проверка на уеб страницата Mediapool през Министерство на стопанската система е открила, че със заповед на министър Емил Караниколов е била основана работна група, в която е била поканена да взе участие Българската петролна и газова асоциация. Според обясненията на министерството пред уеб страницата е било належащо изследване на условията по Закона за устройство на теритрията за разкриване на обекти за горива. Получените от организацията електронни документи най-вероятно са били употребени непосредствено за правенето на наредбата и по този начин Пекунов излиза като създател, написа Mediapool. След въпросите на изданието създателят на наредбата е бил изменен и към този момент е Министерство на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР