Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на

...
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на
Коментари Харесай

Сотир Цацаров написа писмо до ЕК за опитите да се ревизира законодателството ни

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до ръководителя на Европейската комисия, до еврокомисари и длъжности лица в Европейска комисия, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Англия и Съединени американски щати. Писмото е изпратено също до европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и до управителните органи на ГРЕКО (Група на страните против корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за предварителна защита на корупцията (NCPA), на Мрежата за честност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които Комисията има подписани Споразумения за съдействие (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

В писмото са показани опитите за инспектиране на настоящото у нас законодателство, обвързвано с лишаване на нелегално добито имущество, от избирането на 45-тото Народно заседание, до в този момент. Те са свързани с първия законопроект, импортиран на 16 април 2021 година от Христо Иванов, Ананас Славов и Атанас Атанасов, който планува прекъсване на всички каузи и инспекции, анулация на наложените обезпечения и очистване на опцията за взаимоотношение на комисията с прокуратурата.

Представени са и концепциите на ръководещата коалиция в настоящото 47-мо Народно заседание за промени в ЗПКОНПИ. В писмото ръководителят на КПКОНПИ подчертава на заявеното желание от страна на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ и коалиция „ Демократична България “ „ бъдещата Агенция да има проверяващи пълномощия с опция да ползва специфични разследващи средства. В същото време в Народното събрание от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт, с който се планува очистване на профилираните съд и прокуратура.

Необяснимо е закриването на органи на правосъдната власт, профилирани в противодействието на корупцията с довода на ръководещите, че са „ бухалка “ и в това време – основаването на нов орган, който на процедура дублира освен техните пълномощия, само че и тези на прокуратурата въобще, като се изключи внасянето на обвинителни актове, показват в известието от КПКОНПИ.

По отношение на отнемането на нелегално добитото имущество, министърът на правораздаването Надежда Йорданова заявява нужда от промени, които да приведат българското законодателство „ в сходство с това на Европейски Съюз “ и да разрешат „ инспектиране “ на предявените искове пред съдилищата. Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е доказано в две следващи решения на Съда на Европейски Съюз в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/, а зад желанието за „ ревизирането “ на правосъдните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „ Демократична България “ от 16 април 2021 година “

Представени са резултатите от активността на КПКОНПИ, както и позитивните оценки в двата следващи отчета на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона.писмо Европейска комисия Сотир Цацаров КПКОНПИ Лаура Кьовеши
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР