Председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р

...
Председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р
Коментари Харесай

УНСС със сертификат за достъпна архитектурна среда

Председателят на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) доцент доктор Ана Джумалиева връчи на ректора на УНСС проф. доктор Димитър Димитров документ за построена налична архитектурна среда.

„ За мен е наслаждение и чест да ви връча документ за налична архитектурна среда и стикери, които може с горделивост да поставите на видно място в УНСС ", сподели доцент доктор Ана Джумалиева. Тя благодари на ректора проф. доктор Димитър Димитров за това, че са положени старания и грижа за студентите в неравностойно състояние да бъде обезпечена налична среда, с цел да могат младежите, които желаят да следват в университета да не се усещат дискриминирани.

„ В УНСС поставяме старания и вършим всичко допустимо за досегаемост на средата, тъй като отношението към хората със специфични потребности в обществото е един от значимите детайли на ценностната система. Създаването на равни благоприятни условия и налична среда за приемане на обучение, както и сполучливата интеграция в обществената среда, е от изключителна значимост ", сподели ректорът проф. доктор Димитър Димитров и акцентира: „ Нашият университет се стреми да дава отлични условия за студентите със характерни потребности - досегаемост до университетското пространство посредством подстъпи, рампи и асансьори, комфортни аули със специфични места за студентите с увреждания, места с улеснен достъп до осведомителната система на университета, профилирано читателско място в библиотеката за хора с нарушено зрение. Осигурен е безконтролен достъп на учащи в неравностойно състояние до ректорското крило на университета. В Тестовите центрове на УНСС са обособени специфични места за хора със характерни потребности, планувани са и места за паркиране на централния паркинг на университета и паркинга на корпус „ Г ".

В рамките на акцията на КЗД „ Достъпна България ", Комисията прави проучване за налична архитектурна среда в цялата страна. Регионални представители на институцията направиха инспекция на територията на университета и откриха, че средата е налична. Това е обвързване по Закона за отбрана от дискриминация, тъй като недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР