Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КПКОНПИ) Иван Димитров

...
Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КПКОНПИ) Иван Димитров
Коментари Харесай

Шефът на КРС си гласувал над 60 хил. лв. бонуси, КПКОНПИ му ги отнема |

Председателят на Комисията за контролиране на известията (КПКОНПИ) Иван Димитров си е дал своя вот самичък бонуси и ги е получавал близо 3 години. Заради спор на ползи КПКОНПИ му лишава над 63 000 лв., насъбрани от бонусите, и го глобява с още над 11 000 лв..

На днешното си съвещание антикорупционната комисия е разгледала сигнал против Димитров, подаден " от орган на изпълнителната власт ", се споделя в известие на КПКОНПИ.

Иван Димитров бе назначен на поста през 2018 година с мандат до 2023 година В интервала 2019-2021 е издал 11 заповеди, с които се дефинират спомагателни хонорари за чиновници в КРС, измежду които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани дружно със заплатите по одобрени от ръководителя поименни описи.

Издаването на заповедите и одобряването на поименните описи към тях, в които е попадало и неговото име, е реализиране на пълномощия в частен интерес, показва КНКОНПИ.

Комисията намира, че той е бил в спор на ползи, осигурявайки си материална полза в интервала януари 2019-октомври 2021.

Законосъобразното държание в тази ситуация би било да си направи самоотвод от служебните отговорности, с които дефинира личните си спомагателни хонорари, пишат от комисията.

На Димитров е наложена глоба от 5000 лева В изгода на страната се лишават 63 449 лева, представляващи материалната полза, осъществена от спора на ползи, както и 6434, 34 лева – дневното заплащане за дните, в които са подписани и одобрени заповедите, оповестява КПКОНПИ.

Глоба и за основния проектант на Стара Загора

Антикорупционната комисия е открила спор на ползи и при основния проектант на Стара Загора Виктория Грозева. Производството против нея е почнало по сигнал. Поводът е нейна заповед от юни 2020 година, с която е разрешила разработване на обстоен организационен проект (ПУП) на архитектурно сдружение, чийто едноличен притежател е нейният брачен партньор . Благодарение на тази заповед, брачният партньор на Грозева е получил заплащане по контракт за капиталово изследване и планиране от компания, с която е сключил контракта. По този метод е осъществена нематериална полза, изразяваща се в помощ и поддръжка, и материална – изразяваща се в приемане на парична сума, в частен интерес за обвързвано с нея лице, прибавят от комисията. В случая е следвало Грозева да си направи самоотвод от съответното си обвързване по работа. Наложена й е санкция в размер на 5000 лева

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За Иван Димитров и Виктория Грозева признатите решения на КПКОНПИ не са влезнали в действие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР