Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на

...
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на
Коментари Харесай

Пламен Георгиев предположи: Пеевски е най-проверяваният и най-чистият човек в държавата

Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество: " Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в страната или има доста положителни юристи и счетоводители "

© Велко Ангелов Още по тематиката
Как антикорупционната комисия отхвърли да ревизира министър *****

Срещу земеделския министър е имало сигнал за корист с еврофондове, а от институцията търсили и не разкрили спор на ползи
29 май 2018
След деветгодишен развой Брендо беше наказан и в България

Евелин Банев, който е в неопределеност, получи шест години за присъединяване в незаконна група за пране на пари от наркотрафик
23 май 2018
Антикорупционната комисия опъна чадър и над Волен Сидеров

Институцията, ръководена от Пламен Георгиев, няма да глоби водача на " Атака " за неподадена декларация
3 май 2018 " Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители ", по този начин Пламен Георгиев, ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, заключи прекратените инспекции против депутата от Движение за права и свободи.

Във вторник комисията, основаната при започване на тази година, се регистрира за първите пет месеца от активността си, а тематиката за Пеевски зае съществена част от конференцията. Седмица по-рано депутатът от Движение за права и свободи посредством медиите си разпореди на комисията да разгласи резултатите от инспекцията против него.

Срещу него са били подадени два сигнала. Единият е за приходите му и за нелегално преустановяване на прокурорските инспекции против него, а другият - поради импортираните от него оферти за промени в Закона за наложително складиране на печатни издания, без да заявява спор на ползи, в случай че обществено се обявява като издател.

Проверката на антикорупционната комисия на Пеевски се е състояла главно в събирането на информация от други институции и преповтаряне на изводите в тях.

КПКОНПИ е изискала от прокуратурата цялата налична информация за Делян Пеевски, от която стана ясно, че за него е имало заведени общо пет преписки, които или са били прекъснати, или са приключили с отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Всички постановления са били доказани от горестоящите прокуратури.

От Национална агенция за приходите е постъпила информация, че данъчните са ревизирали приходите и разноските на Делян Пеевски, който е бил обект на непрекъснати ревизира от януари 2003 до декември 2017 година и всички те са приключили със умозаключение, че няма противоречие. Единственото деяние, което КПКОНПИ е направила на личен ход, е било да изиска от Пеевски първичните документи за приходите му, които той дал, само че не били открити разлики с заявеното.

Пламен Георгиев отхвърли да каже от кой миг Пеевски е станал най-големият поданик, като стана ясно, че се е схванал с директорката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова да не загатва цифри и интервали.

По втория сигнал комисията не е разкрила спор на ползи, като претекстът за това е прелюбопитен - от претекстовете и импортираните от Пеевски оферти за наложително обявление на приходите на медии ставало ясно, че планът е в публичен интерес и цели бистрота, което означавало, че няма по какъв начин да има спор ползи. Пламен Георгиев не разяснява обстоятелството, че планът на Делян Пеевски и другите депутати от Движение за права и свободи вкарва изключения при декларирането на финансирането на медии, като изключва банковите заеми и приходите от нормална активност.

С това мнение КПКОНПИ на процедура изключи опцията народен представител да реализира спор на ползи със законодателна активност, защото по формулировка всеки законопроект е в публичен интерес.

От конференцията стана ясно, че от януари т.г. са били подадени 213 сигнала за корупция, като 68 от тях са били " отработени ".

В отговор на журналистически въпрос Пламен Георгиев съобщи, че в края на предходната година най-сетне е почнала инспекция за нелегално имущество против Евелин Банев-Брендо, който през юни 2017 година беше наказан дефинитивно на 10 година затвор в Румъния, а през септември 2017 година - на 20 година в Италия. Въпреки че за обвиняванията против Банев в двете страни се знае от най-малко четири години, Георгиев изясни, че когато през юни 2017 година са се обърнали към Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура и Националната следствена работа с запитване дали имат информация за повдигнатите обвинявания, оттова дали отговор, че не знаят.

Очаквайте детайлности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР