Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Липсата на руски газ може да ни изправи пред криза

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров призна през днешния ден пред бТВ, че спрените от страна на Русия доставки на природен газ до България може да изправят страната пред нова енергийна рецесия. София към този момент четвърти месец се оправя без съветските доставки, откакто Русия реши еднолично да спре потоците към страната ни, поради отхвърли на държавното управление да се съобрази с ултиматома на " Газпром " договорите за заплащане да бъдат променени. През зимата потреблението е доста по-високо, в сравнение с в този момент.

Тодоров обаче и акцентира, че от дълго време казусът в доставките на газ не е цената.

" Проблемът е ще има ли газ изобщо и подготвена ли е Европа да поеме прекъсването на доставките от газ, в случай че Русия спре напълно доставките. Очевидно е, че Русия употребява доставките на газ като оръжие против Европейски Съюз за да принуди блока да се съгласи с техните условия във връзка с войната в Украйна и това е нещото, от което съгласно мен, всички се опасяваха - че Русия просто няма спирачки. Русия към този момент не се смята на международните пазари като сигурен снабдител и то не се смята освен от България, само че и от всяко едно държавно управление в Европа ", изясни още шефът на КЕВР.

Тодоров описа, че Европейски Съюз продължава да пробва да откри бързо решение на проблемите, тъй като газ в света има. Предизвикателство е само логистиката. Обясни, че през днешния ден е провел среща с гръцките си сътрудници и са направени плано за полемики за това дали терминалите за полутечен газ в Гърция могат да покрият минимума за потреблението на двете страни.

Както е известно, България пробва да замести част от спрените еднолично от Русия доставки до България с полутечен американски газ, който обаче се регазифицира на терминала Ревитуса в Гърция. Припомняме и че огромната цел на държавното управление в оставка е да подпише дълготраен контракт за доставка на полутечен газ, който - в случай че това се случи - с изключение на, че ще бъде сигурен, ще бъде и на по-ниска цена от съветския. Причината е елементарна - американският " Хенри хъб " е най-голямата ликвидна газова борса в света и цените там са доста по-ниски. Те обаче не могат да бъдат трансферирани на потребителите у нас без дълготраен контракт.

Трябва да се знае и че в петък КЕВР и регулаторът от гръцка страна дадоха лиценз за търговски оператор на компанията, която ще ръководи интерконекторът в Гърция. Той към този момент е подготвен и бе открит публично предходната седмица, само че газ по него ще потече най-рано на 15 август. Доставките на азерския газ, който ще минава по тази тръба, могат да задоволят малко над 30% от потреблението през зимата, т.е. ще стигнат за облекчаване на потребностите на топлофикациите в страната.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР