Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ нарича руско-китайския съюз най-голямата заплаха след Втората световна война

...
Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите
Коментари Харесай

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ казва, че партньорството между руските и китайските лидери го тревожи, наричайки го най-голямата заплаха за Европа и Тихия океан след Втората световна война

От Асошиейтед прес, 1 септември 2023 г., 7:20 ч.

СТОКХОЛМ -- Председателят от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ каза в петък, че партньорството между руските и китайските лидери го тревожи, добавяйки: „Никога не сме виждали заплаха от такъв голям мащаб за Европа и Тихия океан, бих казал, от Втората световна война насам.“< /p>

Съюзът между китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин „осигурява много голямо предизвикателство според мен за свободния свят в това съревнование за големи сили, в което се намираме, “ Конгресменът Майкъл Маккол, републиканец от Тексас, каза по време на посещение в Швеция.

Администрацията на Байдън предупреди правителството на Си за неуточнени последици, ако подкрепи военните усилия на Кремъл в Украйна. В доклад на разузнаването на Съединените щати се казва, че Пекин вероятно е предоставил оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения. Докладът цитира руски митнически данни, които показват, че китайски държавни военни изпълнители са доставяли навигационно оборудване, части за изтребители, дронове и други стоки, но не се казва дали това може да предизвика отмъщение от страна на САЩ.

Китай увеличи покупките на руски петрол и газ, което помага на правителството на Путин да компенсира загубените продажби, след като Съединените щати, Европа и Япония прекъснаха повечето покупки на руска енергия. Пекин може да направи това, без да задейства западни санкции срещу собствените си компании, но Вашингтон и неговите съюзници са разочаровани, че подкопава икономическия натиск върху Москва.

Китай отхвърля западните търговски и финансови санкции срещу Русия, защото не са били разрешени от Съвета за сигурност на ООН, където Пекин и Москва имат право на вето. Въпреки това изглежда, че Китай избягва пряко да се противопоставя на тези санкции.

Макол, който беше част от делегация на Конгреса на САЩ на посещение в Швеция и се срещна с външния министър Тобиас Билстрьом, каза, че очаква скандинавската страна да се присъедини към НАТО до октомври.

Дълго неутрална Швеция кандидатства за членство в НАТО заедно със съседна Финландия през 2022 г. Новите влизания трябва да бъдат одобрени от всички съществуващи членове , и когато лидерите на НАТО се срещнаха за среща на върха във Вилнюс, Литва, Швеция пропусна зелената светлина от две: Турция и Унгария.

Финландия, която споделя 1340- километър (832 мили) граница с Русия - повече от удвояване на дължината на границата на НАТО с Русия - стана 31-вият член на най-големия военен съюз в света през април. Но едва на срещата на върха на НАТО през юли президентът на Турция се съгласи да изпрати документите за присъединяване на турския парламент за одобрение, нещо, което той отказваше да направи повече от година.

Като Финландия и Швеция са в НАТО, „мисля, че ще се постигне точно обратния ефект, който г-н Путин искаше да постигне, а той беше да отслаби и раздели НАТО“, каза Маккол. С двете северни съседки в НАТО, алиансът „никога не е бил по-силен и по-единен“, каза той.

Гостуващата делегация на Конгреса включваше също Грегъри Мийкс, D-N.Y.; Ан Вагнер, R-Mo.; Джери Конъли, D-Va.; Мадлин Дийн, D-Pa.; Томас Кийн, R-N.J.; и Бил Хуизенга, R-Mich. След Стокхолм те трябваше да пътуват до Холандия за срещи с представители на холандското правителство и членове на парламента, наред с други.

Посещението на делегацията в Европа има за цел да засили връзките със стратегическата страна на САЩ съюзници, както и да обсъдят подкрепата за НАТО и Украйна, начините да държат Русия отговорна за действията си в Украйна; и как да се изправим срещу споделените заплахи от Китай. Холандия и Дания наскоро казаха, че ще дарят изтребители на Украйна.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР