Председателят на коалицията Изправи се. БГ! Ние идваме! (ИБГНИ) Мая

...
Председателят на коалицията Изправи се. БГ! Ние идваме! (ИБГНИ) Мая
Коментари Харесай

Манолова: Мнозинството в ЦИК отваря вратата за кражба на изборите

Председателят на обединението " Изправи се. БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ) Мая Манолова нападна във Върховния административен съд (ВАС) решението за от машинното гласоподаване на предварителните парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Жалбата на ИБГНИ е подкрепена от " Продължаваме промяната ", като Манолова прикани и " Демократична България " да апелира решението на ЦИК. Върховен административен съд би трябвало да се произнесе в 3-дневен период.

Пред публицисти Манолова изясни, че решението на ЦИК тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати схемите за операции и кражбата на избор в СИК. Машинното гласоподаване е въведено, с цел да не пипат човешки ръчички, с цел да не пипат ръцете на партийни представители в СИК в бюлетините, подсети тя, добавяйки, че във времената на Борисов не било значимо кой гласоподава, а кой брои резултатите от вота.
 Броенето на разписките от машините е риск за изборния развой, съгласно Цветозар Томов
Броенето на разписките от машините е риск за изборния развой, съгласно Цветозар Томов

Приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден

Тя уточни, че едно ново болшинство в ЦИК, в което са включени ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, само че и Има Такъв Народ, вкарва преброяване на разписките на машините. Манолова сподели примерни разписки от машинното гласоподаване. Нито един наблюдаващ и покровител няма да може да ревизира дали купчинките от такива разписки дават отговор на действителното гласоподаване . Такава записка може да си напечата всеки, не е транспарантна и в една непрозрачна кутия може да си пуснем каквото си желаеме, посочи Манолова.

Тя посочи обаче, че правна стойност ще има протоколът след броенето на хвърчащите бележки. " Протоколът след броенето на хвърчащите хартийки ще има доказателствена мощ за резултатите в изборните секции. В Изборния кодекс не са планувани сходни дейности, тъй като, в случай че бяха планувани, щеше да има отбрана и правила. Всичко това поставя кръст на машинното гласоподаване и на честните избори. Мнозинството в ЦИК връща операцията и подправянето на изборните резултати ", безапелационна бе Манолова.

По думите ѝ вратата за кражба на гласове и операция на изборите се отваря необятно от болшинството в ЦИК - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Какво се промени през последния един месец, че Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия сменили своята позиция, недоумява Мая Манолова. Текстове в ИК, които да разпореждат на СИК да брои хвърчащите бележки, няма. Това се прави в тежко нарушаване на ИК и по силата на новото болшинство, което се е образувало в ЦИК, се гази честността на вота, акцентира Мая Манолова.
 ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласоподаване
ЦИК: Ще се броят всички разписки от машинното гласоподаване

Важи както за парламентарните, по този начин и за президентските избори...

На въпрос дали, в случай че Върховен административен съд не почете жалбата на ИБГНИ, подкрепена от " Продължаваме промяната ", ще бъде поискано анулиране на вота, Манолова съобщи, че задачата е да се сътвори безпорядък на изборите и неустойчивост на изборните резултати. Борисов може да печели избори единствено посредством операции, само че за какво Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ играят в неговия тим, е извънредно значим въпрос. Това решение на ЦИК е ориентирано против ИБГНИ, Демократична България и " Продължаваме промяната ". Ние сме последната спирачка пред статуквото и неговото завръщане назад във властта. Ние желаеме почтени избори, а не операции, настоя Манолова.

Адвокат Николай Хаджигенов запита кой не желае почтени избори, кой го е боязън от почтени избори и кой има интерес от нечестни избори.

От " Продължаваме промяната " изпратиха и позиция, в която акцентират, че машинното гласоподаване се потвърди като една от ефикасните ограничения в битката с купения избор и способства за повишение на доверието на обществото в провеждането на почтени избори.

Завръщането към ръчно преброяване на хартиени разписки не подхожда на тези цели и може само да сътвори излишно напрежение в изборния ден , безапелационни са те.

 Общественият съвет към ЦИК предлага инспекцията на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК
Общественият съвет към ЦИК предлага инспекцията на хартиените разписки да става в РИК или ЦИК

Смята СИК за ненадеждни…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР