Председателят на КЕРВ беше извикан в първия ден след ваканцията

...
Председателят на КЕРВ беше извикан в първия ден след ваканцията
Коментари Харесай

Шефът на КЕРВ: Скокът в цената на водата е заради инфлацията, заплатите и липсата на инвестиции

Председателят на КЕРВ беше извикан в първия ден след ваканцията в Народно събрание, с цел да изясни за какво цената на водата се повишават.

Иван Иванов открои „ незаобиколими фактори “ за  повишение на цената на водата. Първо - заложените стойности в бизнес проектите на всяко едно сдружение - в този бизнес проект, като се изключи че се залага последователно повишаване на средствата за вложения, другият значим миг се явява годишното нарастване на заплатите на чиновниците в бранш ВиК с 15 %, изясни Иванов.

Той означи, че КЕВР е длъжна да извърши съглашението, което по думите му постанова годишно увеличение на цената на водата. Иванов изясни, че над 50 % от разноските на ВиК сдруженията отиват за увеличение на заплатите на чиновниците, което автоматизирано подвига цените. Отбеляза, че годишната актуализация е въз основа на показателя на инфлация в страната и покачилите се цени на металите и строителните материали.

По думите му идващият фактор, който остава неразбираем, е обвързван със завършването на петгодишния регулаторен интервал през 2022 година, при който КЕВР прави оценка дали всяко сдружение е изпълнило своите капиталови планове.

Той уточни, че 22 сдружения в страната не са изпълнили своите вложения. Затова като наказателна глоба против въпросните сдружения през 2021 година е било направено понижение на цената на водата и по тази причина в този момент се усилва с подобен %. 

Той даде образец с сдруженията в Берковица и Сливен, където водата се подвига с 80% и с 40%.

„ Ако те са били изпълнили правилно капиталовите си планове, покачването на цената в Сливен щеше да бъде 9,29 %, вместо актуалните 40 на 100. А в Берковица 10 на 100 “. 

Трябват съществени промени в ръководството на ВиК бранша, сподели Иван Иванов. Той уточни, че КЕРВ не може да дефинира обществената търпимост, само че акцентира, че се употребяват две проучвания – едното е СИЛК, а другото - наблюдаване на домакинските бюджети, съгласно ковето се дефинира какъв брой посоносима е цената на водата за хората. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР