Председателят на каталунския парламент Роже Торен (в средата на снимката)

...
Председателят на каталунския парламент Роже Торен (в средата на снимката)
Коментари Харесай

Парламентът на Каталуния не избра лидер на испанската област

Председателят на каталунския парламент Роже Торен (в средата на снимката) отсрочи плануваното за през днешния ден гласоподаване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за министър председател на испанската област, съобщи Ройтерс.

В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага различен претендент за поста. "Днешното съвещание на каталунския районен парламент бе отсрочено, само че не и анулирано ", акцентира неговият ръководител. Торен дефинира Пучдемон като единствения жизнерадостен претендент. Той даде обещание да подсигурява неговия имунитет и този на всички каталунски депутати. "Заседанието ще се състои, когато централните испански управляващи подсигуряват, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски министър председател ", посочи ръководителят на районния парламент.

Днес испанският министър председател Мариано Рахой предизвести Торен за рисковете от осъществяване на съвещанието на каталунския парламент, което бе неразрешено от Конституционния съд. Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде претендент за министър председател на Каталуния, до момента в който живее в самоналожено заточение в Брюксел. Мадрид издаде заповед за арест против каталунския сепаратистки водач поради противозаконното оповестяване на североизточната област за самостоятелна страна през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР