Председателят на канадския парламент е изправен пред призиви да се оттегли, след като почете нацистката

...
Говорителят на канадския парламент е изправен пред нарастващи призиви да
Коментари Харесай

Говорителят на канадския парламент е изправен пред нарастващи призиви да подаде оставка, след като отдаде почит на човек, който се е сражавал в нацистка част по време на Втората световна война, докато украинският президент Володимир Зеленски посети Камарата на общините миналата седмица.

Пикерът Антъни Рота каза тази седмица, че „дълбоко съжалява“ за поканата на 98-годишния Ярослав Хунка на специалната парламентарна сесия в петък, където той призна Хунка за „украински герой“.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента'Най-дълбоки извинения': Официален представител на Канада отстъпва, след като украинските нацисти бяха почетениПремиерът на Полша казва на Зеленски на Украйна 'никога повече да не обижда' поляцитеЗащо толкова ли е важен Крим и за Русия, и за Украйна?край на списъка

„Това, което се случи в петък, е напълно неприемливо“, каза канадският външен министър Мелани Джоли пред репортери във вторник сутринта. „Това беше срам за Камарата и за канадците и мисля, че ораторът трябва да изслуша членовете на Камарата и да се оттегли.“

Хунка е служил в 14-та гренадирска дивизия на Waffen на нацистката военна част от СС, казаха приятели на Центъра на Симон Визентал, група от еврейска общност.

Той получи овации в Камарата на общините, включително от Зеленски и канадския премиер Джъстин Трюдо, които присъстваха.

„Тази инициатива беше изцяло моя“, каза Рота в парламента в понеделник, когато се сблъска с въпроси от канадски законодатели. „Никой, включително вие – моите колеги парламентаристи – или украинската делегация, не беше запознат с моите забележки преди изнасянето им.“


Но въпреки извинението си Рота е изправен пред нарастващ натиск да се оттегли, включително от прогресивната Нова демократическа партия (NDP).

„Това беше непростима грешка, която опозори цялата Камара и за съжаление вярвам, че едно свещено доверие беше нарушено“, каза лидерът на Камарата на NDP Питър Джулиан. „За съжаление, не вярвам, че можете да продължите в тази роля.“

Канадският телевизионен оператор Radio-Canada също съобщи във вторник, че „няколко влиятелни членове“ на либералния кабинет на Трюдо са казали, че няма да могат публично да подкрепят Рота, ако бъде внесено предложение за отстраняването му от ролята му на говорител.

Говорителят на Камарата на общините се избира от колеги членове на парламента, за да ръководи процедурите.

„Ако гласуваме в негова полза, ще бъде все едно одобряваме действията, които предприе миналата седмица“, каза либерален източник, който говори при условие за анонимност, пред Radio-Canada. „Да бъдеш упорит и да останеш там, това засрамва всички, включително премиера.“

Епизодът дойде, когато Зеленски, който е евреин, в петък се обърна към канадските парламентаристи за втори път, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в страната му през февруари миналата година.

Руските власти оправдаха продължаващото си нападение срещу Украйна като част от натиска за „денацификация“ на страната. Киев и неговите съюзници отхвърлиха това като руска пропаганда, обвинявайки Москва, че се опитва да извърши заграбване на земя.

Тази седмица Русия каза, че е „възмутително“, че Хунка е почетена в Канада. „Подобна небрежност на паметта е възмутителна“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

„Много западни страни, включително Канада, отгледаха младо поколение, което не знае кой с кого се е борил или какво се е случило по време на Втората световна война. И не знаят нищо за заплахата от фашизъм.“

Роланд Парис, директор на Висшето училище по обществени и международни отношения към Университета на Отава, каза, че макар бързото извинение на Рота да е приветствано, то не е стигнало достатъчно далеч.

„Беше толкова впечатляващо – толкова вредно за Канада, нашия парламент и нашите украински партньори и толкова обидно за евреите навсякъде – той трябва да подаде оставка“, написа Парис в социалните медии.

Трюдо също се сблъска с въпроси от депутати от опозиционната Консервативна партия относно това какво е знаел за миналото на Хунка и как е бил проверяван.

CBC News съобщи, че Рота се очаква да се срещне с правителството и лидерите на опозицията около обяд във вторник.

„Очевидно е изключително разстройващо, че това се случи“, каза Трюдо пред репортери тази седмица.

„Говорителят призна грешката си и се извини, но това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада, а оттам и за всички канадци.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР