Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси все

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси все
Коментари Харесай

Нанси Пелоси пристигна в Тайван

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси въпреки всичко дойде в Тайван във вторник късно вечерта локално време, започвайки посещаване, за което Пекин я предизвести да не подхваща, заявявайки, че това ще подкопае китайско-американските връзки, заяви БНР с позоваване на Ройтерс.

Американският аероплан Boeing C-40C, пренасящ ръководителя на Камарата на представителите, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, до момента в който напрежението сред Вашингтон и Пекин продължава да нараства. Делегацията беше посрещната от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкирк, върховен представител на Съединени американски щати в Тайван.

" Посещението на нашата делегация на Конгреса на Съединени американски щати в Тайван уважава непоколебимия ангажимент на Америка да поддържа виталната народна власт на Тайван “, сподели Пелоси в изказване малко след кацането. " Солидарността на Америка с 23-те милиона души в Тайван през днешния ден е по-важна от всеки път, защото светът е изправен пред избор сред автокрация и народна власт ", уточни още тя.

Според известия от китайските държавни медии, изтребители Су-35 на страната са пресекли Тайванския проток, до момента в който самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе. Междувременно Пелоси беше забелязана да влиза безвредно в пространствата на летището с екипажа си.

С това посещаване Пелоси стана първият водач на Камарата на представителите от 1997 година насам, който посещава Тайван.

Пелоси беше на обиколка в Азия, която включва оповестени визити в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова благосъстоятелност и представител на външното министерство сподели по-рано тази седмица, че всяко посещаване на Пелоси би било " груба интервенция във вътрешните работи на Китай ", като в същото време предизвести, че " Китайската национална освободителна войска в никакъв случай няма да седи със скръстени ръце ", припомня Ройтерс.

Китайското министерство на външните работи съобщи неотложно, че страната " твърдо се опълчва и осъжда " визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе, наблягайки, че с този ход Вашингтон " съществено е нарушил " правилото за един Китай.

" Суверенитетът и териториалната целокупност на Китай, както и мирът и стабилността на Тайванския пролив, бяха съществено подкопани ", се споделя в изказване на министерството, наблягайки, че " Тайван е неотменна част от китайската територия ".

" Посещение на Пелоси в Тайван, под каквато и да е форма и причина, е огромна политическа провокация, предопределена да усъвършенства формалния продан сред Съединените щати и Тайван. Тя в никакъв случай няма да бъде призната от Китай и китайският народ в никакъв случай няма да я одобри ".

Китайското външно министерство също по този начин прикани Съединени американски щати да съблюдават правилото за един Китай и наредбите на трите китайско-американски взаимни официални съобщения и да спрат да употребяват " тайванската карта " за " надзор на Китай ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР