Председателят на испанския Върховен съд Пабло Лареня потвърди днес тежките

...
Председателят на испанския Върховен съд Пабло Лареня потвърди днес тежките
Коментари Харесай

Председателят на испанския Върховен съд: Каталунските сепаратисти лидери ще бъдат съдени

Председателят на испанския Върховен съд Пабло Лареня удостовери през днешния ден тежките обвинявания в протест против 13 каталунски сепаратисти, измежду които някогашният районен водач Карлес Пучдемон, съобщи Агенция Франс Прес.

Сепаратистът е упрекнат по-специално, че е провел референдума за самоопределяне на 1 октомври предходната година макар възбраната на съда и " сериозния риск от произшествия с принуждение ".

Сегашният претендент за районен водач на Каталуния Жорди Турул, който беше свикан да се яви пред съдията през днешния ден, също е упрекнат в протест, което се санкционира тежки присъди, стигащи до 30 години затвор, по-конкретно за "мобилизизация " за референдума в качеството му на представител на районното държавно управление. Очаква се на следващия ден Народното събрание да гласоподава за избирането му, само че арбитър Лареня може да попречи на това, като го изпрати в ареста, изключително в случай че реши, че има заплаха от рецидив, означават организациите.

Общо девет членове на бившето държавно управление са упрекнати в протест, наред с някогашния ръководител на районния парламент Карме Форкадел, водачите на сепаратистки асоциации Жорди Санчес и Жорди Куишарт и втората по сан в Републиканската левица на Каталуния Марта Ровира.

Общо 25 сепаратистки политици ще бъдат съдени за протест, заграбване или непокорство, заяви съдията. Той изиска от 14 членове на предходната каталунска районна администрация да подават 2,1 милиона евро по банкова сметка, с цел да възстановят средствата, употребявани за организирането на противозаконния референдум за самостоятелност и да покрият правосъдните разходи, съобщи Ройтерс. Съдията не заяви дата за процеса.

Сепаратистката лидерка Марта Ровира не се подчини на призовката да се яви пред съдията, който можеше да я прати в ареста, и съобщи в официално съобщение, че поема "пътя на изгнанието ". Тя стана седмият сепаратистки водач, напуснал Испания, с цел да избегне правосъдно гонене. Съобщението на Ровира беше оповестено от нейната партия по времето, когато тя трябваше да се яви пред съда. По думите на Ровира тя "чувства, че правото й на свободно изложение е лимитирано от съдилищата, които сплашват и ползват без капка позор политически критерии ".

Ровира не заяви къде ще потърси леговище. Други сепаратистки водачи, в това число Пучдемон, избягаха в Белгия, Швейцария и Шотландия. Петима сепаратистки водачи се явиха пред съдията през днешния ден в отговор на призовката, съобщи Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР