Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта в четвъртък, че

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта в четвъртък, че
Коментари Харесай

Пауъл: Ще бъдем търпеливи, докато обмисляме посоката на Фед през 2019 г.

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл акцентира в четвъртък, че американската централна банка може да бъде търпелива с одобряването на спомагателни нараствания на лихвените проценти, до момента в който централните банкери наблюдават дали американската стопанска система ще се забави тази година.

Втората поява на Пауъл за по-малко от седмица генерира лимитирана реакция на финансовите пазари – сигнал, че може би е разкрил верния метод да опише политиката на централната банка, без да изненадва вложителите, разяснява Ройтерс. Някои от последните му появи генерираха огромни пазарни съмнения и в двете направления.

При неналичието на сигнали за несъразмерна инфлация или несъразмерен риск на финансовите пазари Пауъл сподели, че Фед ще „ изчаква и следи “ обстановката през идващите месеци.

„ Особено при ниска и следена инфлация ние имаме опцията да бъдем търпеливи и да следим търпеливо и деликатно, до момента в който обмисляме в кой от двата разказа ще се насочи историята на 2019 година “, сподели Пауъл пред Economic Club of Washington.

В изявлението си Пауъл акцентира гъвкавостта и търпението на Фед, когато прави оценка данните, успокоявайки по този метод упованията за устойчиво нарастване на лихвите – обръщение, очебийно от още половина дузина представители на Фед през последните дни.

Пауъл и останалите му сътрудници означават, че икономическите данни остават мощни, изключително след отчета за заетостта, който сподели, че през декември са били добавени още 300 хиляди работни места към работната мощ.

Гуверньорът на Фед сподели още в четвъртък, че настрана от това, което ще се случи с лихвените проценти, Фед ще продължи да свива всеки месец портфейла си от облигации на стойност 4 трлн. $ до равнище „ доста по-малко “ от настоящето.

Ежемесечните съкращения, които като цяло работят на автопилот, биват подложени на критика от някои като устойчиво стягане на финансовите условия, което Фед би трябвало да премисли.

Част от посланието на Пауъл целеше да омаловажи значимостта на политическите прогнози, които централните банкери разгласяват на всеки три месеца. Последните прогнози от декември допускат, че лихвите може да бъдат увеличени приблизително още два пъти през 2019 година, само че Пауъл съобщи, че би било неправилно сходен тип прогноза да се възприема като „ проект “.

„ Няма сходен проект “, сподели Пауъл. „ Това зависи от доста мощни вероятности за 2019 година “, които може и да не се материализират, а Фед ще поправя политиката си по отношение на развитията.

Централната банка увеличи четири пъти лихвените проценти предходната година на фона на постоянен стопански напредък и безработица, която стигна най-ниските си равнища от половин век.

Централните банкери и пазарните анализатори чакат растежът да се забави през 2019 година, само че да остане мощен и да продължи да генерира работни места и да поддържа безработицата ниска.

Макар че пазарите изпитват опасения за световното комерсиално напрежение и по-бавния напредък на международно равнище, Пауъл съобщи, че няма доказателства за идна криза в Съединени американски щати. Ако изискванията се влошат, Фед ще реагира по съответния метод.

„ Няма авансово избрана посока за лихвите, изключително в този момент “, сподели той. Ако световният напредък се забави още, „ мога да ви уверя, че можем гъвкаво и бързо да променим политиката и то да я променим доста, в случай че е нужно “, добави той.

Председателят на Фед бе запитан и за позицията му за частичното прекъсване на работа на американското държавно управление. Той съобщи, че една „ продължителна “ парализа ще се отрази в икономическите данни „ много бързо “ и че защото тя визира някои организации, осигуряващи стопански данни, тя ще направи визията за стопанската система по-неясна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР