Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл Мишел – белгийски политик

...
Председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл Мишел – белгийски политик
Коментари Харесай

Шарл Мишел е редно да подаде оставка до април, препоръчва експерт

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел  Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 година в, който обяви, че ще взе участие в изборите за евродепутати през юни, е редно да подаде оставка през април, когато стартира предизборната акция. Това декларира Франклен Дьолус, учител в университета в Лиеж, някогашен специфичен делегат на Белгия и някогашен арбитър в Съда на Европейски Съюз, представен в локални медии.

Дьолус отбелязва, че ръководителят на Европейския съвет получава месечна заплата от 28 000 евро, а задачата му е само да провежда и води съвещанията на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз. Тази роля е планувано да обезпечава приемствеността сред институциите, изключително при предизборни акции и по тази причина мандатът изтича след мандатите на ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент - длъжности, които се заемат от претенденти, избрани на основата на резултатите от изборите за Екологичен потенциал.

Докато ръководителите на Екологичен потенциал и Европейска комисия се дефинират след изборите, ръководителят на Европейския съвет остава на работа до 1 ноември, с цел да обезпечи нужната последователност, изяснява специалистът. Той отбелязва, че това е изключително значимо в непредвидени условия и дава образец с опциите за неочаквана финансова рецесия или " срутване на фронта в Украйна ".

Дьолус показва, че откакто четири години Мишел е " раздувал " своите функционалности пред медиите, през днешния ден изяснява, че от ръководителя на Европейския съвет не зависи нищо. Според него Мишел към този момент се е опитал да " изнуди " участниците в Европейския съвет да му обезпечат друга високопоставена работа, да вземем за пример като висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността или ръководител на Екологичен потенциал, със опасността, че другояче унгарският министър председател Виктор Орбан може да оглави и съвещанията на държавните и държавните ръководители. 

Експертът показва подозрение, че Мишел може оттук насетне да бъде неутрален в досегашната си роля и дава образец с опцията той да се опита да предложи за свои приемници нидерландския министър председател в оставка Марк Рюте или някогашния министър председател на Люксембург Ксавие Бетел, които са от същото политическо семейство. Дьолус прибавя, че отсега нататък няма да е ясно дали служебните пътувания или обществените изказвания на Мишел са в качеството му на ръководител, или на претендент. Според него картината става още по-мътна, в случай че Мишел бъде повдигнат от либералите в Екологичен потенциал за водещ претендент за идващ ръководител на Европейска комисия в съревнование с ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, която евентуално ще се насочи към втори мандат.

По мнението на Дьолус настава комплициране с какви средства ще се заплати акцията на Мишел (и Фон дер Лайен) и има заплаха за корист със средства от Европейски Съюз, тъй като двамата към този момент не афишират подготвеност да се отдръпват в отпуск или оставка в навечерието на изборите през юни. Той прибавя, че еврокомисарите, които взеха решение да се кандидатират за други постове, излязоха в неплатен отпуск и показва мнение, че този метод следва да се ползва и за ръководителите на европейските институции, написа Българска телеграфна агенция.

Дьолус предлага Мишел да подаде оставка до 1 април, а не до полагането на клетва като евродепутат през юли. По негово мнение по този начин Европейският съвет ще разполага с три месеца, с цел да избере нов ръководител - краткотраен или непрекъснат. Според него е редно да бъде определен краткотраен ръководител, с цел да може титулярът да бъде избран съгласно резултатите от изборите за Екологичен потенциал.

Експертът приключва с рецензията, че " Катаргейт ", отводът на Фон дер Лайен да показа детайлности за преговорите за ваксини срещу коронавирус с " Пфайзер " за 35 милиарда евро и в този момент историята с кандидатурата на Мишел не способстват за положителния имидж на Европейски Съюз. Забелязваме, че Европейски Съюз се употребява главно за професионален трамплин и персонални упоритости, обобщава Дьолус.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР