Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна днес в Киргизстан

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна днес в Киргизстан
Коментари Харесай

Шарл Мишел пристигна в Киргизстан за втората среща на върха ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дойде през днешния ден в Киргизстан за втората среща на високо ниво сред Европейския съюз и Централна Азия, съобщи Франс прес, както се базира на киргизстанските управляващи.

В срещата в град Чолпон-Ата, на планинския бряг на езерото Исък Кул, се чака да вземат участие президентите на Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и делегация от Туркменистан.

Днешните диалози ще се състоят единствено две седмици след невиждана среща на върха сред президентите на тези пет някогашни руски републики от Централна Азия и Китай , който ускорява въздействието си в този район, обичайно считан за сфера на въздействие на Русия . Инвазията на Русия в Украйна даде нов подтик на връзките сред Централна Азия и Европейски Съюз, като в същото време разреши на централноазиатските водачи да разнообразят партньорствата си, като усъвършенстват и връзките си с Турция и Иран.

Европейски Съюз, който беше най-големият донор на средства в региона с помощ от 1,1 милиарда евро за интервала 2014-2020 година, е и главният сътрудник в вложенията в Централна Азия с 42% от общия размер, надалеч пред Съединени американски щати (14,2%), Русия (6%) и Китай (3,7%). През последните седмици обаче Европейски Съюз ускори опасността от вторични наказания против трети страни, упрекнати, че оказват помощ на Русия да заобиколи наложените й глобите, в това число централноазиатските републики.

Въпреки това Брюксел се пробва да смекчи последствията от подхванатите против Русия ограничения, които биха могли да имат верижен резултат върху централноазиатските републики, с цел да не ги тласне още повече към Москва. Независимо от декларираното предпочитание на страните в региона да водят многостранна външна политика, те остават тясно свързани с историческата районна мощ Русия посредством военни и стопански съюзи и към момента мощни културни връзки.

Това е роля, която в този момент се оспорва от Китай , който по-специално отпуска огромни заеми за финансиране на своя " Нов път на коприната ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Централноазиатските режими към момента се считат за властнически в друга степен, като неправителствени организации постоянно подлагат на критика ситуацията с правата на индивида в тях. Ситуацията в региона на сигурността също остава нестабилна, като през предходната година имаше конфликти сред Киргизстан и Таджикистан, както и кървави протести в Казахстан и Узбекистан . Освен това завземането на властта в прилежащ Афганистан от талибаните продължава да провокира безпокойствие в страните от Централна Азия, които към момента не желаят да се ангажират с ислямисткото държавно управление, което не е прието от нито една страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР