Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска спешна среща с

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска спешна среща с
Коментари Харесай

Доналд Туск поиска спешна среща с президента на Полша

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изиска незабавна среща с президента на Полша Анджей Дуда поради признатите промени в системата на правораздаване в страната. В документално изказване Туск, който е някогашен полски министър-председател, изрази паника за интернационалната известност на родината му.

Целта на срещата съгласно Доналд Туск е да се избегне " неприятно развиване, което може да докара до маргинализацията на Полша в Европейски Съюз. Подчиняването на съдиите на държавен надзор от ръководещата партия „ Право и правдивост " унищожава така и така помраченото публично мнение по отношение на полската народна власт ", декларира Туск, който беше главен политически конкурент на сегашните ръководещи, преди да заеме високия пост в Брюксел.

" Тези дейности опонират на европейските полезности, подлагат на риск репутацията на Полша и в политическия смисъл ни придвижват във времето и пространството обратно и на изток ", счита още ръководителят на Европейския съвет.

" Това е повода за вълната от рецензии към Полша, отправени от Европа и целия Запад ", изяснява Туск, който напомня, че от дълго време не се е говорело толкоз отрицателно за родината му.

Вчера Европейска комисия заплаши Варшава с активирането на чл.7 от Лисабонския контракт поради погазването върховенството на закона. Той планува най-тежката глоба - отнемане от право на глас в Европейски Съюз, в случай че това решат останалите му 27 водачи, с които Туск беседва ежедневно.

Нямаме доста време и интернационалната обстановка е в действителност сериозна, предизвестява Доналд Туск и приканва полския президент Анджей Дуда, който има право на несъгласие върху законите, да спомага за намиране на допустим компромис.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР