Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е разпитван във Варшава

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е разпитван във Варшава
Коментари Харесай

Туск разпитван от прокуратурата във Варшава за катастрофата край Смоленск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е разпитван във Варшава като очевидец в следствие, обвързвано със самолетната злополука край Смоленск през 2010 година, оповестяват международни организации.

При случая почина полският президент Лех Качински и други 95 представители на управляващите.

Туск, който заемаше поста министър председател на Полша, когато се случи злополуката, сподели пред публицисти преди да бъде разпитан от прокурори, че " няма подозрение ", че е нападнат от ръководещите консерватори.

Лидерът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи пред телевизия Trwam, че Туск " има доста защо да се опасява ", допълвайки, че следствието на злополуката " е едно нещо, само че има и други ".

Той упрекна някогашния водач на демократичната " Гражданска платформа ", че е виновен за злополуката край Смоленск, която лиши живота на брат му Лех Качински.

Ярослав Качински от дълго време твърди, че злополуката не е случай. Той упрекна Туск, че е " морално виновен " за гибелта на брат му.

Полски и съветски проверяващи откриха, че аргументите за случая са свързани с пилотска неточност, неприятното метеорологично време и несъответстващи дейности на диспечерите в контролната кула.

Прокуратурата разгласи, че Туск ще даде показания по отношение на " служители, които не са изпълнили отговорностите си ", отнасящи се до осъществената аутопсия на жертвите.

През април Туск даде показания пред прокуратурата във Варшава в продължение на 8 часа по отношение на следствие, обвързвано с двама някогашни шефове на военното контраразузнаване, които са упрекнати, че са надвишили отговорностите си при следствието на злополуката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР