Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че налага глоба

...
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че налага глоба
Коментари Харесай

ЕП глобява Джамбазки заради жеста, изтълкуван като нацистки поздрав

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че постанова санкция на евродепутата Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) поради жест, който бе пояснен като нацистки привет. Джамбазки има право да апелира решението.
Мецола посочи, че съгласно правилника на Екологичен потенциал го лишава от надбавките за разноски за шест работни дни. Тя добави, че нарушаването, в което е махленски, уронва положителното име и достолепието на институцията.
Председателят на Екологичен потенциал уточни, че наказването е обвързвано със случая от 16 февруари, когато при напускането на пленарната зала в Страсбург, откакто се беше изказал, Джамбазки подвигна високо дясната си ръка, до момента в който наподобява спореше със свои сътрудници. Той е бил известен за оповестеното през днешния ден решение на 31 март.
Според член 176 от правилника за работата на Екологичен потенциал, на чието съображение е постановено наказването, мярката се постанова в случаи на неспазване на нормите за държание на евродепутатите.
В деня на случая, провокирал необятен интернационален отзив, Джамбазки написа в профила си във "Фейсбук ", че разногласието е бил обвързван с въпроса за върховенството на закона.
Според правилника на Екологичен потенциал дневната надбавка, от която се планува Джамбазки да бъде лишен в посочения период, е 338 евро (общо 2028 евро) за покриване на разноските за настаняване и обвързваните разноски, когато евродепутатите са в Брюксел или Страсбург за присъединяване в служебни действия. Тази надбавка покрива разноски за хотел, храна и всички свързани разходи. Надбавката се понижава на половина, в случай че евродепутатите не са взели участие допълнително от половината поименни гласувания в дните, в които има гласоподаване в пленарната зала, даже в случай че са участвали и са се подписали в присъствения лист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР