Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в Белград: Пречки пред Сърбия по пътя към ЕС; ангажименти по диалога с Косово

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че осъществяването на към този момент контрактуваните съглашения от страна на Сърбия без повече губене на време е основно за продължение на разговора с Косово.


Фон дер Лайен изясни в Белград на взаимна конференция със сръбския президент Александър Вучич, че " де факто " признание на Косово в действителност значи използване на съглашението, контрактувано в Охрид.


„ За какво става въпрос – използването на Охридското съглашение, което планува разнообразни стъпки, които включват признаването на документите на Косово от Сърбия, и това, което върви дружно със основаването на Асоциацията на сръбските общини, което би трябвало да бъде изпълнено от Косово “, сподели Фон дер Лайен, в опит да обясни какво значи " де факто " признаването на независимостта на Косово, за което тя загатна предходния ден в Прищина. " Важно е Сърбия да одобри устава на Асоциацията на общините със сръбско болшинство, до момента в който Косово би трябвало сътвори самата Асоциация “.

Фон дер Лайен акцентира, че това решение ще проправи пътя за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, което " е належащо авансово изискване за европейския път ". „ Това е единственият път напред, това е най-хубавият метод за създаване на бъдеще, в което Сърбия е част от Европейския съюз. "

Председателят на Европейска комисия разяснява и икономическите тематики, проектът за 6 милиарда евро вложения в Западните Балкани, както и газовият интерконектор сред България и Сърбия, който е посетила.

" Насилствена офанзива "

Що се отнася до офанзивата на сръбска терористична група в село Банска, Косово на 24 септември, Фон дер Лайен се поколеба да назова събитията " терористична офанзива ", като употребява термина " насилствена офанзива ".

" Нормализацията сред Сърбия и Косово е нужна ", съобщи Фон дер Лайен, осъждайки жестокото нахлуване в село Банска на 24 септември и добави, че причинителите би трябвало да понесат отговорност. " Насилствената офанзива от 24 септември е изцяло неприемлива ", акцентира Фон дер Лайен. Тя също по този начин изиска " нападателите да бъдат изправени пред съда ".


Искаме Сърбия да се причисли към съюза и предлагането се основава на религия, то е заричане за мир и разцвет и е специфичен късмет. Убедена съм, че ще се възползвате от този миг ", обърна се ръководителят на Европейска комисия към сърбите.

По отношение на икономическата сфера Урсула фон дер Лайен означи, че към момента съдействието не е на нужното равнище.

„ Икономиката на Сърбия се оправя добре, само че ние към момента желаеме се приближи до Европейски Съюз повече “, означи тя, като посочи, че Европейският съюз желае Сърбия „ да направи идната стъпка, в това число във връзка с външната политика, тъй като желаеме да разчитаме на Сърбия като съдружник ".

Газовият интерконектор с България

Газовият интерконектор сред България и Сърбия, който се построява със забележителна поддръжка от Европейски Съюз, ще бъде открит до края на ноември.

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на 4-дневна обиколка в Западните Балкани.

" Интерконекторът сред България и Сърбия е извънредно значим за нас. Получихме голяма поддръжка от Европейски Съюз и обилни грантове за този план ", съобщи Вучич, като посочи, че завършването на плана ще се реализира след 15 дни. Вучич чака след приемането на всички нужни разрешителни интерконекторът да проработи до края на месец ноември.

" Като стопански сътрудник Европейски Съюз е изрично първи. 610 от най-големите вложители в Сърбия са от Европейски Съюз. Що се отнася до стокообмена, за първите осем месеца общата стойност е 26 милиарда евро. Привлякохме вложители, които изнасят от тук. При директните задгранични вложения от Европейски Съюз идват общо 21,31 милиарда евро. Имаме голям брой планове дружно, през днешния ден чухме окуражителни думи за проекта за напредък, откъдето чакаме огромна финансова помощ. За енергийна инфраструктура получихме 168 милиона евро от Съюза ", добави сръбският президент.

Косово и глобите против Русия - двете спънки на пътя на Сърбия към Европейски Съюз

Две са пречките на пътя на Сърбия към Европейски Съюз – Косово и глобите против Русия. Това установи сръбският президент Александър Вучич на взаимна конференция с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която е на публично посещаване в Сърбия.

„ Сърбия има още доста да направи по своя европейски път, само че двете най-големи спънки за нас сега са въпросът за Косово и Метохия и невъвеждането на наказания против Русия “, сподели Вучич.

Говорейки за разширението на Европейски Съюз, Фон дер Лайен сподели, че както европейските общности, по този начин и страните от Западните Балкани би трябвало да си напишат " домашното ".

Вучич уточни, че евентуално ще бъде индивидуален, само че може би не напълно, в случай че каже, че по-голямата част от виновността за Косово и косовския проблем не е на страната на Сърбия.

„ Сърбия е ангажирана с опазването на мира и стабилността, знае отговорностите си и ги извършва в сходство със споразуменията, само че е ясно какво не може да направи, защото е срещу Конституцията на републиката. Ще повторя всичко, което споделих в Брюксел, след последната среща с европейските водачи (Шарл) Мишел, (Жозеф) Борел, (Мирослав) Лайчак и с водачите на трите най-големи страни (Олаф) Шолц, (Еманюел) Макрон и (Джорджа) Мелони. За Сърбия е ясно какво не може да прави в несъгласие с конституцията на Република Сърбия и ние сме уведомили всички наши сътрудници за това не един път, а доста пъти и това е позицията на Сърбия “, сподели Вучич на взаимна конференция с Председателят на Европейската комисия.

Той добави, че е разискал политическата обстановка в района с Фон дер Лайен и че е споделил на ръководителя на Европейската комисия какво мисли и е повторил позицията на Сърбия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР