Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Европейската комисия ще разчита на енергията от АЕЦ и от газ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европа се нуждае от " постоянен, нуклеарен " източник на електрическа енергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна стопанска система. Тя сподели това след края на срещата на върха в Брюксел.

Както е известно към момента тече спор дали нуклеарната сила и тази от природен газ би трябвало да бъде оповестена за " зелена ", т.е. дали Европейски Съюз ще финансира построяването на такива мощности в процеса към нисковъглеродна енергетика.

До края на годината Европейската комисия ще издаде лист на енергоизточници, считани за удобни за климата. Това ще разреши да се вложат  обилни финансови средства - така наречен зелено финансиране - в развиването на подобаващи технологии.

За включването на атомните централи и природния газ в зеления лист са се произнесли " огромното болшинство " от европейските водачи, заяви източник на Франс прес. Сред поддръжниците на концепцията е и България.

Сред съперниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните боклуци. Както е известно след случая с японската АЕЦ Фукушима през 2011 година Германия стартира развой по затваряне на нуклеарните си централи.

Българският президент Румен Радев изрази очакване нуклеарната сила и производството на сила от природен газ да бъдат приети като " зелени " от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде отстранена или най-малко понижена цената на квотите за въглеродните излъчвания. Идеята е била отхвърлена, само че е получено единодушие по друго предложение.

" Поне се съгласиха, дружно с Полша, Чехия и Унгария, предлагането да се извърши инспекция на пазарите на електрическа сила и газ, както и на пазара на системата за търговия с излъчвания, и в случай че се открият нередности, да могат да се вземат ограничения. Очакваме този отчет да излезе доникъде на ноември ", разяснява българският президент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР