Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен призова за Европейски здравен съюз в програмната си реч пред ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европа ще сътвори Единен здравен съюз, ще работи за изменение на климатичните промени, за доразвиване на изкуствения разсъдък и за европейски закон Магнитски. В първата си тирада " За положението на съюза ", която цели да даде насоки за бъдещето, разяснява събитията в Беларус, отравянето на Навални, както и спора в Средиземно море сред Гърция и Турция. Бъдещето на Западните Балкани е в Европейски Съюз, съобщи ръководителят на Европейска комисия и прикани за единност в съюза.

Фон дер Лайен показа пред евродепутатите в Брюксел постигнатото от Комисията през миналата година и цялостната визия за бъдещето.

В първата си тирада за положението на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен обрисува въздействието от работата на Комисията за намаляване на последствията от рецесията от COVID-19 в региона на опазването на здравето и стопанската система. Тя показва своята визия за икономическото възобновяване, битката с климатичните промени и ситуацията в прилежащите на Европа страни.

Лидерите на политическите групи ще създадат обзор на работата на Европейската комисия и ще очертаят тяхната визия за целите й през 2021 година

" В последните няколко месеца духът на съюза беше подложен пред тежко тестване. Изразявам респект към тези, които спасяваха човешки животи през последните месеци ". С това стартира речтаси председателката на Европейска комисия. Тя добави, че сме станали очевидци на крехкостта на нашата цивилизация. " Един вирус предизвика нашите полезности върху нашия модел, който слага акцент на благосъстоянието, вместо на благосъстоянието. Видяхме какъв брой е уязвима нашата система и нашите полезности ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Несигурността, която породи пандемията, е към момента тук. Трябва да се озовем на помощ на тези,които имат потребност от нас. Нашата пазарна стопанска система е хуманна и ни пази от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората ", сподели още тя.

По думите й всяка страна работи, не жалейки старания да отбрани жителите си. " Създадохме специфични коридори за продан на артикули, Европа върна жителите си по страните им. Постигнахме това, без Европейска комисия да разполага със специфични пълномощия.

" Нужно е да създадем Единен европейски здравен съюз . За да се трансформира в действителност предлагам увеличение на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече пълномощия на Европейската организация по медикаментите и ще изградим европейска организация за напреднали научни проучвания в региона на биологията и медицината ", добави председателката на Европейска комисия.

" На масата би трябвало да бъде сложена тематиката за пълномощията в опазването на здравето ", прикани тя. " Трябва да извлечем и световните поучения. Ще свикам международна среща на върха в Италия за здравните въпроси ".

Във връзка със заетостта в Съюза Урсула фон дер Лайен съобщи, че в случай че до момента сме избегнали всеобщата безработица, то се дължи на това, че към 42 млн. души са се присъединили в стратегии за краткотрайна претовареност.

" В нашия съюз достолепието на труда е свещена полезност. За мнозина към този момент трудът не обезпечава препитания. Дъмпинга на приходите опорочава цената на труда. Европейска комисия ще излезе с проекто предложение за поддръжка на страните членки за основаване на разпоредба за минимална работна заплата. Всеки би трябвало да има достъп до най-малък приход ", сподели още тя.

" Минималните заплати правят работа, извънредно време е трудът да обезпечава прилични приходи.Европа обезпечи икономическа непоклатимост - когато се развихри рецесията, Европейска комисия вкара общата уговорка за изключение, въведохме еластичност. ЕЦБ също се намеси с решителни дейности, а Европейска комисия за рекордно.

Урсула фон дер Лайен означи, че Европа е тръгнала към кръгова стопанска система. При прехода към по-добър климат никоя от страните няма да бъде изоставена и единствено дружно страните ще съумеят. Според нея по този метод ще бъдат открити милиони работни места, а замърсяването ще намалее 50%. Необходимо е да бъде реформирано данъчното облагане, както и систематична рационализация на стопанската система. Трябва да променим отношението си към природата, за което има капиталов проект. Той планува 37% да бъдат изразходвани по задачите на зеления курс, сподели ръководителят на Европейска комисия. 30% от 750 милиарда евро да бъдат обезпечени в зелени облигации.

Според нея няма по-голяма нужда от ускоряване, когато става въпрос за бъдещето на планетата. " От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон - виждаме по какъв начин природата се връща в нашето всекидневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият проект за зелено преобразувание ", изясни тя.

Урсула фон дер Лайен даде за образец Швеция, където се прави неповторим опит за подмяна на въглищата с водород.

Урсула фон дер Лайен приказва за европейски облак, технологии и изкуствен интелект. По-сигурна цифрова еднаквост. Тя означи, че сега 40% от селските региони нямат достъп до бърз интернет. Европейски Съюз ще заложи на 8 милиарда в последващо потомство свръх компютри. Във връзка с цифровизацията и дигитализацията, Фон дер Лайен съобщи, че напъните би трябвало да бъдат съсредоточени върху данните. " 80% от индустриалните данни в никакъв случай не се употребяват. Това е ужасно попиляване на запас. Трябва ни общо осведомително пространство - да вземем за пример в енергетиката и опазването на здравето ", сподели още тя.

" Можем и сме го показвали. Днес разполагаме с софтуерните решения и по-голям опит, както и с повече финансови средства. Все повече младежи упорстват за тази смяна. Ангажирали сме се никой да не бъде зарязан в този преход. Наша отговорност е този проект да бъде трансфорат в каузи. Постигането на тези индикатори ще понижи зависимостта ни от енергоизточници и ще бъдат основани милиони работни места. Първо би трябвало да преработим цялото законодателство, тъй като става дума за рационализация на цялата стопанска система ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Нашите стопански системи са взаимосвързани. Единният пазар е средище на благоприятни условия. Трябва да се възползваме от свободите, на които държим като европейци, а пазарът обезпечава това -благоденствие и отбрана от бедствията. Нека разтурим всички бариери, дано облекчим бюрокрацията ", прикани Урсула фон дер Лайен.

По думите й Европейска комисия ще предложи тактика за бъдещето на Шенгенското пространство. " Въз учредена подобен пазар, европейската индустрия обезпечава прехранване за милиони. Темповете се форсират - когато конкуренцията търпи промени, ние не трябва да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крайници ", сподели още тя.

В Европейския съюз може да бъде основан санкционен режим, подобен на американския " закон Магнитски ", и Европейската комисия към този момент е създала оферти в тази тенденция, заяви председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Тази институция нееднократно е приканвала да бъде въведен " закон Магнитски ". Мога да заявя, че ще дадем оферти ", сподели Фон дер Лайен.

" Национализмът на тематика ваксина слага в риск здравето на хората. Твърдо имаме вяра в силата на съдействието с интернационалните организации. Когато има мощна СЗО сме подготвени да отликнем на разнообразни заболявания и пандемии - нуждата да се реформира системата в никакъв случай не е била по-голяма ".

По думите й Китай е систематичен конкурент. " Имаме общи въпроси, свързани с смяната на климати,но чакаме Китай да извърши уговорките си по Парижкото съглашение ". Лансираме разнообразни системи на ръководство, като имаме вяра в универсалната полезност на демокрацията -човешките права ".

" Европейски Съюз е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора,които спокойно се събраха на площад " Независимост " и знаем, че става въпрос за жесток откликна държавното управление във връзка с несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. Тези, които желаят близки връзки с Русия, би трябвало да кажа, че отравянето на Навални с съвременна отрова не е единствен акт ", сподели тя.

" Турция е и постоянно ще бъде значим комшия, само че разликата посред ни сякаш се усилва. Да,домакин е на милиони бежанци, само че това не оправдава опитите на заплашването на съседите й. Деескалацията в Източното Средиземноморие е от общ интерес. Отговаряйки на световни събития, Европа би трябвало да усъвършенства съюзите си с наши сътрудници. Винаги ще ценимтрансатлантическия съюз, който се основава върху полезности и история ", изясни Фон дер Лайен.

" Бъдещето на Западните Балкани е в Европейският съюз - те са част от Европа. Те не са пореднаспирка по " Пътя на коприната ". Когато поех поста си, първото ми посещаване бе при Африканскиясъюз, тъй като не сме единствено съседи, а естествени сътрудници. Африка е основен сътрудник в света, в който желаеме да живеем ".

Дебатът за положението на Европейския съюз е основен миг за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично определените представители на Европейски Съюз. Той е концентриран върху значими въпроси като общественото и икономическото възобновяване, изменението на климата, младежката безработица и миграцията.

Тази годишна демонстрация играе значима роля за насърчаването на един по-прозрачен и либерален Съюз. Това е опция за приближаване на Европейския съюз до неговите жители, посредством подчертаване на основните точки за деяние и провокациите за годината. Правата на жителите и демократичният развой са в основата на този неповторим пленарен спор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР