Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ...

Урсула фон дер Лайен призова за Европейски здравен съюз в програмната си реч пред ЕС


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа ще създаде Единен здравен съюз, ще работи за изменение на климатичните промени, за доразвиване на изкуствения интелект и за европейски закон Магнитски.В първата си реч "За състоянието на съюза", която цели да даде насоки за бъдещето,коментира събитията в Беларус, отравянето на Навални, както и конфликта в Средиземно море между Гърция и Турция. Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, заяви председателят на ЕК и призова за единност в съюза.

Фон дер Лайенпредстави пред евродепутатите в Брюксел постигнатото от Комисията през изминалата година и цялостната визия за бъдещето.

В първата си реч за състоянието на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен очертава въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. Тя представя своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.

Лидерите на политическите групи ще направят преглед на работата на Европейската комисия и ще очертаят тяхната визия за приоритетите й през 2021 г.

"В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци". С това започна речтаси председателката на ЕК. Тя допълни, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация. "Един вирус провокира нашите ценности върху нашия модел, който поставя акцент на богатството, вместо на благосъстоянието. Видяхме колко е уязвима нашата система и нашите ценности", каза председателят на ЕК.

"Несигурността, която породи пандемията, е все още тук. Трябва да се озовем на помощ на тези,които имат нужда от нас. Нашата пазарна икономика е хуманна и ни защитава от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората", каза още тя.

По думите й всяка страна работи, не жалейки усилия да защити гражданите си. "Създадохме специални коридори за обмен на стоки, Европа върна гражданите си по страните им. Постигнахме това, без ЕК да разполага със специални правомощия.

"Нужно е да създадем Единен европейски здравен съюз. За да се превърне в реалност предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината", добави председателката на ЕК.

"На масата трябва да бъде поставена темата за правомощията в здравеопазването", призова тя."Трябва да извлечем и глобалните поуки. Ще свикам световна среща на върха в Италия за здравните въпроси".

Във връзка със заетостта в Съюза Урсула фон дер Лайен заяви, че ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост.

"В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитания. Дъмпинга на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проекто предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход", каза още тя.

"Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи.Европа осигури икономическа стабилност - когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. ЕЦБ също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че Европа е тръгнала към кръгова икономика. При прехода към по-добър климат никоя от държавите няма да бъде изоставена и само заедно страните ще успеят. Според нея по този начин ще бъдат открити милиони работни места, а замърсяването ще намалее 50%. Необходимо е да бъде реформирано данъчното облагане, както и системна модернизация на икономиката. Трябва да променим отношението си към природата, за което има инвестиционен план. Той предвижда 37% да бъдат изразходвани по целите на зеления курс, каза председателят на ЕК. 30% от 750 милиарда евро да бъдат обезпечени в зелени облигации.

Според нея няма по-голяма необходимост от ускорение, когато става въпрос за бъдещето на планетата. "От ледниците в Алпите до пожарите в Орегон - виждаме как природата се връща в нашето ежедневие. Жадуваме за чист въздух. Европейският зелен курс е нашият план за зелено преобразувание", обясни тя.

Урсула фон дер Лайен даде за пример Швеция, където се прави уникален експеримент за замяна на въглищата с водород.

Урсула фон дер Лайен говори за европейски облак, технологии и изкуствен интелект. По-сигурна цифрова идентичност. Тя отбеляза, че в момента 40% от селските райони нямат достъп до бърз интернет. ЕС ще заложи на 8 милиарда в следващо поколение свръх компютри. Във връзка с цифровизацията и дигитализацията, Фон дер Лайен заяви, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху данните. "80% от индустриалните данни никога не се използват. Това е страхотно попиляване на ресурс. Трябва ни общо информационно пространство - например в енергетиката и здравеопазването", каза още тя.

"Можем и сме го показвали. Днес разполагаме с технологичните решения и по-голям опит, както и с повече капиталови средства. Все повече младежи настояват за тази промяна. Ангажирали сме се никой да не бъде изоставен в този преход. Наша отговорност е този план да бъде превърнат в дела. Постигането на тези показатели ще намали зависимостта ни от енергоизточници и ще бъдат създадени милиони работни места. Първо трябва да преработим цялото законодателство, защото става дума за модернизация на цялата икономика", каза председателят на ЕК.

"Нашите икономики са взаимосвързани. Единният пазар е средище на възможности. Трябва да се възползваме от свободите, на които държим като европейци, а пазарът осигурява това -благоденствие и защита от бедствията. Нека разтурим всички бариери, нека облекчим бюрокрацията", призова Урсула фон дер Лайен.

По думите й ЕК ще предложи стратегия за бъдещето на Шенгенското пространство. "Въз основана такъв пазар, европейската промишленост осигурява препитание за милиони. Темповете се ускоряват - когато конкуренцията търпи промени, ние не бива да изоставаме. Благодарение на всичко това Европа ще се изправи на крака", каза още тя.

В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока, съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен "закон Магнитски". Мога да заявя, че ще дадем предложения", каза Фон дер Лайен.

"Национализмът на тема ваксина поставя в риск здравето на хората. Твърдо вярваме в силата на сътрудничеството с международните организации. Когато има силна СЗО сме готови да отликнем на различни болести и пандемии - необходимостта да се реформира системата никога не е била по-голяма".

По думите й Китай е системен опонент. "Имаме общи въпроси, свързани с промяната на климати,но очакваме Китай да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение". Лансираме различни системи на управление, като вярваме в универсалната ценност на демокрацията -човешките права".

"ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора,които мирно се събраха на площад "Независимост" и знаем, че става въпрос за брутален откликна правителството по отношение на несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. Тези, които искат близки връзки с Русия, трябва да кажа, че отравянето на Навални с модерна отрова не е единствен акт", каза тя.

"Турция е и винаги ще бъде важен съсед, но разликата помежду ни като че ли се увеличава. Да,домакин е на милиони бежанци, но това не оправдава опитите на сплашването на съседите й. Деескалацията в Източното Средиземноморие е от общ интерес. Отговаряйки на глобални събития, Европа трябва да усъвършенства съюзите си с наши партньори. Винаги ще ценимтрансатлантическия съюз, който се основава върху ценности и история", обясни Фон дер Лайен.

"Бъдещето на Западните Балкани е в Европейският съюз - те са част от Европа. Те не са пореднаспирка по "Пътя на коприната". Когато поех поста си, първото ми посещение бе при Африканскиясъюз, защото не сме само съседи, а естествени партньори. Африка е ключов партньор в света, в който искаме да живеем".

Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той е съсредоточен върху важни въпроси като социалното и икономическото възстановяване, изменението на климата, младежката безработица и миграцията.

Тази ежегодна проява играе важна роля за насърчаването на един по-прозрачен и демократичен Съюз. Това е възможност за доближаване на Европейския съюз до неговите граждани, чрез изтъкване на ключовите точки за действие и предизвикателствата за годината. Правата на гражданите и демократичният процес са в основата на този уникален пленарен дебат.

Източник: dir.bg