Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, чеодобрява

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, чеодобрява
Коментари Харесай

Председателят на ЕК одобри Илиана Иванова за следващ еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че утвърждава Илиана Иванова за претендент за идващ български еврокомисар.

Фон дер Лайен благодари на втория български претендент Даниел Лорер, номиниран от ПП-ДБ, съобщи Дарик.

Иванова е номинация на ГЕРБ-СДС.




Постът бе овакантен от Мария Габриел, която подаде оставка с цел да се впусне в българската политика. Габриел бе издигната от първата мощ в Народното събрание за министър председател, а след сделката за ротация с ПП-ДБ, тя стана външен министър и възможен предстоящ министър-председател.

" И двамата претенденти демонстрираха огромна ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар ", се показва в изказване на Фон дер Лайен във връзка вчерашната й среща с Иванова и Лорер.

" След тези изявленията взех решение да предложа на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент назначението на Илиана Иванова на поста комисар . Тя ще дава отговор за нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта . Иванова има забележителен опит по въпросите на Европейски Съюз, като е член на Европейската счете палата от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент сред 2009 година и 2012 година, и заместник-председател на комисията по бюджетен надзор. Нейният опит е от решаващо значение за продължение на осъществяването на водещата изследователска стратегия " Хоризонт Европа ", с цел да се усъвършенства успеваемостта на разноските на Европейски Съюз за научни проучвания и да се реализира по-добро влияние на място ", декларира ръководителят на Европейска комисия.

Коя е тя?

До момента Иванова бе ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата ръководител на Втори одитен състав , отговарящ за " Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване ".


Илияна Иванова е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е определена за заместник-председател на комисията по бюджетен надзор и като член на комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В интервала 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.

През 2004 година Илиана Иванова пази MBA в световното ръководство от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, Съединени американски щати. През 1999 година получава магистърска степен по интернационалните стопански връзки от Икономическия университет във Варна. Владее британски, френски,немски и съветски език.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР