Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за
Коментари Харесай

Ще бъде ли намерено бързо решение на конфликта Косово-Сърбия: Засега Сърбия мълчи

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за понижаване на напрежението сред Сърбия и Косово, които от дни са в яростен спор, който видимо се върти към регистрационните номера на транспортните средства, само че в реалност има много по-дълга предистория. Обиколката на фон дер Лайен на Западните Балкани в началото бе подхваната, с цел да се форсира процесът на разширение на Европейски Съюз в тази част на континента. Но по всичко наподобява, че надалеч по-належащо в този момент ще бъде разрешаването на актуалната рецесия, която не стопира да ескалира.

Европейски Съюз се пробва да изглади различията сред Косово и Сърбия от 2011 година След като през 2008 година Косово разгласи самостоятелност (която Сърбия отхвърля да признае), сред двете съседки породиха редица механически въпроси, в решаването на които съюзът се старае да посредничи до момента в който в същото време се проправя и техният път за присъединение към Европейски Съюз.
 Премиерът на Косово: Вучич желае да провокира интернационален спор Премиерът на Косово: Вучич желае да провокира интернационален спор
Все още имаме проблеми със Сърбия. Тя има президент, който мисли и приказва като през 90-те години на предишния век. Това съобщи косовският...

Сегашният спор води началото си още от съглашение, подписано през 2016 година в Брюксел, една от клаузите на което сочи, че издаваните от Организация на обединените нации табели на колите изтичат през 2021 година, напомни „ Политико “. Въпросните регистрационни номера започнаха да се издават след бомбардировките на НАТО над някогашна Югославия, когато в действителност Косово бе протекторат на Организация на обединените нации. Те продължиха да важат и откакто Косово разгласи самостоятелност редом с издаваните към този момент от косовските управляващи табели.

Миналата година, в сходство със съглашението от 2016 година, което предвижда  краен период на табелите до 2021 година, Косово спря да издава табели на Организация на обединените нации. А на 20 септември тази година тяхната годност изтече. От този миг Косово, като ги заменя с табели на Република Косово.

На обвиняванията в сръбските медии в провокация, министър председателят на Косово изясни, че това е реципрочна мярка на настоящите в Сърбия правила за регистрационните табели.

В резултат на мярката обаче косовски сърби блокираха пътищата по границата, водещи до прелезите Ярине и Бърняк, а Сърбия увеличи готовността на армията си. Сръбският министър на защитата Небойша Стефанович инспектира дружно с съветския дипломат Александър Боцан-Харченко  в непосредственост до граничната линия. Бронирани транспортни средства бяха изпратени по границата с Косово, а сръбски военни самолети бяха следени да прелитат региона в неделя и понеделник.
 Бойци от КФОР са на границата сред Косово и Сърбия Бойци от КФОР са на границата сред Косово и Сърбия
Войници на КФОР се появиха преди към час наоколо до граничния пункт Яринье, където в продължение на осем дни бяха ситуирани члено...

Ще бъде ли открито бързо решение на спора? Вчера на конференция в Прищина Урсула фон дер Лайен категорично акцентира, че е доста загрижена от развиването на рецесията. Според ръководителя на Европейска комисия в този момент „ най-важно е рецесията да деескалира и да се върнем към масата за договаряния. Единственият метод за това е разговорът, улеснен от Европейски Съюз “. Това е единствената платформа за разрешаване на актуалната рецесия, посочи още тя.

В сряда ръководителите на техническите екипи от Косово и Сърбия в опит да се реализира съглашение. Късно нощес вицепремиерът на Косово Бесник Беслими, началник на косовския договарящ екип, заяви, че е реализиран план за съглашение. Той изясни, че е контрактувано специфичните сили на НАТО в Косово да поемат контрола от косовската полиция от събота и двете страни да анулират условието си за краткотрайни регистрационни табели за период от шест месеца до постигането на дефинитивно решение.

Засега обаче липсва удостоверение от страна на Сърбия, а специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак не е дал удостоверение за сполучливо привършване на договарянията.

 
 Европейски Съюз стартира диалози в Брюксел с основните договарящи на Сърбия и Косово Европейски Съюз стартира диалози в Брюксел с основните договарящи на Сърбия и Косово
Европейски Съюз стартира договаряния в Брюксел с представители на Сърбия и Косово на разграничен режим за разрешаване на рецесията в района. Специалният...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР