Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

ЕС дава до 75 милиона евро хуманитарната помощ за Газа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че ЕС утроява филантропичната помощ до 75 милиона евро за линията Газа, която е изправена пред ответна бомбардировка от Израел поради смъртоносната офанзива на Хамас.

Израел предупреди 1,1 милиона души да се евакуират северната част на Газа преди предстоящата широкомащабна сухопътна атака против Хамас, седмица откакто ислямистката формация предприе най-смъртоносната офанзива в историята на Израел.

„ Ще продължим тясното си съдействие с Организация на обединените нации и нейните организации, с цел да подсигуряваме, че тази помощ ще доближи до нуждаещите се в линията Газа “, сподели фон дер Лайен в изказване след диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

По-рано Организацията на обединените народи отправи спешен апел за 294 милиона долара за справяне с " най-спешните потребности " в Газа и окупирания Западен бряг заради скорошните боеве.

„ Комисията поддържа правото на Израел да се пази против терористите от Хамас при цялостно ценене на интернационалното филантропично право. Ние работим интензивно, с цел да подсигуряваме, че почтените цивилни в Газа получават поддръжка в този подтекст “, добави тя.

Комисарят за ръководство на рецесии Янез Ленарчич акцентира, че „ е от значително значение да се обезпечи безвреден и безграничен достъп за филантропична помощ “.

Повече от 1300 души, множеството от които цивилни, бяха убити в Израел при офанзивата предходната седмица, до момента в който други 150 заложници бяха взети от Хамас, съгласно израелските управляващи.

Повече от 2200 палестинци, също най-вече цивилни, включително 724 деца, също са били убити в Газа.

По-рано тази седмица Европейски Съюз разгласи " незабавен обзор " на своята помощ за развиване за палестинците след офанзивата на Хамас.

Унгарският комисар Оливер Вархей в началото разгласи прекъсването на всички заплащания на помощи, само че изпълнителната власт на Европейски Съюз след това поправи обстановката след неодобрение в няколко други държави-членки.

Целта на прегледа е да се подсигурява, че никое европейско финансиране не " разрешава на терористична организация да прави офанзиви против Израел ", сподели Комисията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР