Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

ЕС забрани вноса на руски петрол, но не може да го спре

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че зависимостта на Европа от съветския петрол и газ остава историята. Но други - от висши украински чиновници до членове на Екологичен потенциал и представители на промишлеността, настояват, че тази глава от историята към момента се написа, оповестява Politico.    Според тях обилни количества съветски въглеводороди, изключително нефт, към момента се придвижват макар глобите и на европейския пазар, финансирайки военната машина на Владимир Путин.    " През 90-те години на предишния век имах другар в Ню Йорк, който се оплакваше, че хлебарки влизат в жилището му през всяка свободна дупка - тъкмо това прави Русия ", споделя пред Politico Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски. " Трябва да запушим дупките, с цел да спрем тези кървави пари, които Русия употребява, с цел да финансира военната машина, която унищожава страната ни и убива народа ни. "     Суровият нефт е пословично сложен за следене на международните пазари. Той елементарно може да бъде разбъркан с подобен от други колета в директните страни, като на процедура се основава по-голяма партида нефт, чийто генезис не може да бъде открит. Процесът на пречистване, нужен за всяко практическо приложение, също отстранява всички следи за произхода на суровината.    Сложната мрежа от транспортни компании, носещи знамената на неразгадаеми офшорни юрисдикции, прибавя още един пласт тайнственост - някои от тях непосредствено са упреквани, че оказват помощ на Русия да скрие износа си на недопечен нефт, употребявайки разнообразни средства.    " За разлика от тръбопроводния газ, пазарът на нефт е световен. Системите за замяна и нетиране, както и смесването на разновидности, са нормална процедура ", споделя Михаил Ходорковски, изтъкнат критик на Путин в заточение и някогашен основен изпълнителен шеф на петролния и газов колос ЮКОС, представен от изданието.   

" Резултатът от ембаргото е доста нарастване на съветските транспортни разноски, доста преразпределение на приходите в интерес на медиаторите и известна спомагателна отстъпка заради стесняването на пазара на купувачите. "  
Обходни пътища за суровия нефт?    Европейски Съюз значително забрани съветските изкопаеми горива след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, с изключения за лимитирани количества недопечен петрол по тръбопроводи, тръбопроводен газ, полутечен природен газ (LNG) и нефтопродукти.    Но огромни количества съветски недопечен нефт - по-голям източник на доходи от газа за Кремъл, към момента се доставят на международните пазари, което кара някои специалисти да подозират, че те намират път към Европа през задната врата.    " От въвеждането на глобите количествата недопечен нефт, които Русия изнася, остават повече или по-малко постоянни ", споделя Саад Рахим от компанията за търговия със първични материали Trafigura. " Възможно е съветският нефт към момента да се продава на Европейски Съюз и западните страни посредством медиатори. "     Един от евентуалните направления към Европа е през Азербайджан, който граничи с Русия и е начална точка на петролопровода “Баку-Тбилиси-Джейхан ” (БТД), ръководен от BP. Пристанището Джейхан в Турция е главен център, от който се доставя недопечен нефт за Европа и получава огромни количества от Ирак посредством тръбопровода “Киркук-Джейхан ”.    Франсоа Белами, френски евродепутат и член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика на Европейския парламент, обаче показва съмнения по отношение на този маршрут в скорошен въпрос до Комисията. Според него данните демонстрират, че сред април и юли предходната година Азербайджан е изнасял 242 000 барела на ден повече, в сравнение с е произвеждал - огромен марж по отношение на вътрешното произвеждане, което през предишния месец възлиза на 648 000 барела на ден и съгласно данни на министерството е в дълготраен спад.    " Как може една страна да понижи производството си и по едно и също време с това да усили износа си? Има нещо изцяло непоследователно в цифрите и това противоречие основава съмнения, че глобите се заобикалят ", споделя Белами.    Говорител на Комисията, на собствен ред, декларира, че институцията работи за фиксиране на пропуските в санкционните режими и е назначила някогашния дипломат на Европейски Съюз в Съединени американски щати Дейвид О'Съливан за специфичен делегат, претрупан с това. Длъжностното лице също по този начин показва, че цитираните от Белъми данни за азербайджанските петролни транзакции, които са най-новите обществено налични, " са осъществени преди влизането в действие на глобите, тъй че там не става въпрос за заобикаляне ".    " Азербайджан не изнася съветски нефт за Европейски Съюз по тръбопровода БТД ", безапелационен е и Айхан Хаджизада, представител на външното министерство на страната, като прибавя, че въпреки " страната да продължава да употребява целия несанкциониран нефт, без значение от източника ", тя " остава ангажирана да прави своите интервенции по доставка и търговия с най-голямо внимание и усърдие, в сходство със съответните закони и разпореждания ".   

Вербовъчна разработка и преди е била принудена да отхвърля, че по тръбопровода БТД се придвижва съветски нефт, а данните, оповестени от Politico за доставките на недопечен нефт от Джейхан, демонстрират неотдавнашен спад в размера на износа за Европейски Съюз - от към 3 млн. тона месечно (около 700 000 барела на ден) при започване на 2022 година до към 2 млн. тона месечно през тази година. 
Хлъзгави операции    В същото време обаче Турция удвои директния си импорт на съветски нефт през предходната година и отхвърли да наложи наказания върху съветския недопечен нефт, макар че по едно и също време с това предложи военна и филантропична поддръжка на Украйна.    В края на предходната година финландският Център за проучване на енергетиката и чистия въздух (CREA) пък предизвестява, че " се обрисува нов маршрут за съветския нефт към Европейски Съюз през Турция, която е все по-нарастваща дестинация за съветския недопечен нефт ", където той се преработва в петролни артикули, които не са обект на наказания, и се продава по-нататък.    " Разполагаме с задоволително доказателства, че някои интернационалните компании купуват рафинирани артикули, създадени от съветски нефт, и ги продават на Европа ", споделя Устенко, консултант на Зеленски. " Това е изцяло законно, само че изцяло аморално. Това, че е разрешено, не значи, че не би трябвало да вършим нищо по въпроса ".    В понеделник английската неправителствена организация Global Witness разгласява отчет, съгласно който съветският нефт непрекъснато се продава на цени, надалеч надвишаващи ограничаването от 60 $, наложено от страните от Г-7 през декември предходната година.    " Фактът, че съветският нефт продължава да се движи по света, е характерност, а не неточност на западните наказания ", споделя пред Politico Май Роснер, активистка на акцията, работила по отчета. " Правителствата предложиха на промишлеността за изкопаеми горива необятно отворена задна врата, а търговците на първични материали и огромните петролни компании се възползват от нея, с цел да продължат да работят както нормално. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР